Malmö stad
$left
$middle

Foto: Apelöga

Fortsatt arbete med trafiksäkerhet

I somras sänktes hastighetsbegränsningen till 30 km/h i delar av centrala Malmö. Trots fler trafikkontroller och sänkta hastighetsgränser upplever en majoritet, i områden som särskilt berörs av trafikproblem, ingen förbättring. Detta visar ett behov av fler och mer riktade åtgärder.

Höga hastigheter, onödiga gaspådrag och oljud från modifierade fordon har under långa perioder varit återkommande problem i centrala Malmö, särskilt kring Bergsgatan.

I juni sänktes hastighetsgränsen till 30 km/timmen i delar av centrala Malmö. Detta var en del av ett gemensamt medborgarlöfte med Polisen, för att hantera trafikproblem som påverkar tryggheten och trivseln i området. Trots fler trafikkontroller och sänkta hastighetsgränser upplever en majoritet, i de områden som särskilt berörs av trafikproblem, ingen förbättring.

Samverkan

Samarbetet mellan Malmö stad och Polisen har lett till förstärkt kontakt med andra samhällsaktörer, som fastighetsägare och hyresgästföreningar, vilket gör att vi tillsammans kan hantera trafikproblemen på ett bättre sätt.

Malmö stad arbetar nu vidare med flera olika insatser för att motverka de trafikproblem som fortfarande kvarstår.

– Vi utreder ytterligare åtgärder; bland annat att investera i bullersensorer, för att få en tydligare bild av problematiken. Detta kan stötta polisen i deras övervakning, säger Katarina Evanth, trafiksäkerhetssamordnare hos fastighets- och gatukontoret.

Behov av fler åtgärder

En enkätundersökning – genomförd augusti/september 2024 – till boende och verksamma i det nya 30-området visar att 55 procent av de som svarade på enkäten inte upplever någon skillnad gällande hastigheter och buller. Samtidigt visar vissa positiva kommentarer på en upplevelse av lugnare trafikrytm och ökad trafiksäkerhet, vilket speglar syftet med förändringen. Fler av dem som svarade på enkäten svarade dock att de mest problematiska beteendena, som vansinneskörningar och höga ljud från modifierade fordon, inte har påverkats. Detta visar ett behov av fler och mer riktade åtgärder.

Utredningar och ombyggnadsprojekt för en tryggare stadsmiljö

Det pågår flera olika utredningar och projekt för att förbättra trafiksäkerheten i Malmö. Ett exempel är det pågående arbetet för att göra Möllevången tryggare, säkrare och grönare. Den otrygghet som trafiken skapar i området är en viktig del av utredningen. Åtgärder kommer att testas och utvärderas med start under 2026.

Parallellt med detta pågår också ombyggnadsprojekt för att förbättra kollektivtrafiken och skapa bättre cykelinfrastruktur. Huvudgator och knutpunkter som Amiralsgatan, Södervärn och Södra Förstadsgatan kommer byggas om framöver, för att öka trafiksäkerheten och tryggheten för oskyddade trafikanter.

sv