Hela Malmö blir ett klassrum
Har du sett gula skyltar med svenska uttryck runtom i staden? Då har du stött på kampanjen ”Svenska i praktiken”. Syftet med skyltarna är att få fler malmöbor att bli intresserade av yrkesutbildningar som kombinerar språkinlärning med praktik för jobb och arbetsliv.
Under veckorna innan jul möts malmöborna av gula skyltar med svenska idiom på olika platser runt om i staden. Ett idiom är ord och uttryck som tillsammans har en annan betydelse än när de står ensamma. ”Andra bullar” beskriver exempelvis att en situation ska ändras till det strängare.
Kampanjen ”Svenska i praktiken” kan ses på flera platser runt om i staden som kopplas till den bokstavliga tolkningen av idiomet. Skyltarna har placerats på torg, bibliotek, gym, köpcentrum, kaféer och i matbutiker. På skyltarna förklaras idiomet med ett enkelt exempel på svenska, engelska och arabiska.
Thomas Pettersson är samordnare för kombinationsutbildningarna på Komvux Malmö. Han ser gärna att fler malmöbor får upp ögonen för yrkesutbildning med svenska.
– Genom kampanjen vill vi skapa nyfikenhet kring den här utbildningsformen som kombinerar yrkeskurser på gymnasienivå med sfi eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå, säger han.

Ute och cyklar i Malmö.
Elever når sina mål
Yrkesutbildningarna med svenska är utformade tillsammans med näringslivet utifrån behovet av kompetensförsörjning i olika branscher. De är generellt ett år långa och innehåller stora inslag av praktik.
Målgruppen är malmöbor som vill lära sig ett praktiskt yrke och som behöver utveckla sina kunskaper i det svenska språket. Genom att utbilda sig inom ett område där det finns behov av personal, och samtidigt lära sig mer svenska, stärks elevernas position på arbetsmarknaden. Många får också arbete direkt efter utbildningen.
– Det skiljer sig lite mellan våra yrkesutbildningar, men graden elever som får anställning direkt efter avslutad utbildning är i vissa fall så hög som 80 procent, säger Thomas Pettersson.
När eleverna studerar svenska och använder språket i en yrkeskontext lyckas de dessutom bättre med att nå sina mål i svenska, jämfört med traditionell undervisning.
– Det finns många olika sätt att lära och den här formen har visat sig fungera bra för många elever. Långt över hälften av de studerande når sina mål i sfi, vilket är ett mycket bra utfall, säger Thomas Pettersson.
Mer information