Malmö stad
$left
$middle

En skola som blickar mot framtiden

Den 20 januari invigdes Malmö Neptunigymnasium, stadens nya gymnasieskola. Politiker, företagare och akademiker var på plats för att höra mer om skolans vision och satsning på vård och omsorg – ett område där behovet av arbetskraft väntas öka ytterligare under kommande år.

När man kommer in genom entrédörren är lokalen fylld av ballonger, musik och mingel. Förutom att vara stadens nya gymnasieskola är Malmö Neptunigymnasium dessutom stadens första gymnasieskola med profilering mot hälsa, välfärd och samhällsnytta. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Juan Tadeo Espitia var först ut att tala och betonade vikten av att få fler Malmöbor att välja yrken inom välfärdssektorn.

– Samtidigt som behovet av arbetskraft är stort är det också svårt att få folk att välja de här yrkena. Vi ska fortsätta kämpa för att dessa yrken ska vara attraktiva. Därför är det viktigt att vi nu har Malmö Neptunigymnasium som satsar på framtidens behov.

Nära koppling till arbetslivet och tillgång till modern välfärdsteknik

Skolbyggnaden är belägen i centrala Malmö, ett stenkast bort från saluhallen, och hösten 2024 öppnades dörrarna för cirka 550 elever. Skolans vision är att skapa förutsättningar för en jämlik vård, en effektiv välfärdsteknik och högkvalitativ hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. Gymnasiet har en stark arbetslivsanknytning och har en nära samverkan med Malmö universitet, regionen och branschen.

Under dagen bjöds gästerna på en rundtur i de moderna lokalerna av engagerade elever och lärare. Bland annat visades metodrummen upp – här kan elever öva på realistiska situationer innan de går ut på sitt arbetsplatsförlagda lärande. Dessa rum har både hem- och sjukhusmiljöer, utrustade med såväl liftar som simuleringsdockor. Gästerna fick även testa skolans nya VR-glasögon, som elever använder för att öva på beteenden i olika möten med brukare.

Utbildning som rustar för arbetslivet

Den gemensamma nämnaren för talarna på invigningen är just behovet av arbetskraft inom vården. När rektor Åse Nilsson går upp på scen berättar hon att det är en viktig fråga på såväl nationell som regional nivå.

– Detta är någonting som efterfrågas och som vi måste våga satsa på. Här handlar det inte bara om att politiker måste prata väl om det, utan jag skulle vilja säga att alla vi vuxna måste prata väl om detta i alla sammanhang. Att detta är livsviktigt att gå i land med, om inte annat för att vi själva går i pension en vacker dag.

Innan det är dags för den officiella invigningen med bandklippning är kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh sist upp på scen. Hon förklarar att skolfrågorna ligger henne varmt om hjärtat och att staden nu är i en fas där gymnasieeleverna blir allt fler. Hon ser det som särskilt viktigt att skolan hittar de många samarbeten som gör att utbildningen rustar för arbetslivet och som gör att eleverna knyter kontakter samt tar del av utvecklingen i omvärlden under studietiden.

– År 2035 spår SCB att vi behöver ungefär 45 procent fler vård- och omsorgsutbildade. Arbetsgivare som vill ta del av kompetensen behöver se till att vara just den attraktiva arbetsgivaren. Då är det med stolthet jag ser att våra vård- och omsorgsverksamheter kan erbjuda sommarjobb till elever som läser vård- och omsorgsprogrammet. Det är ett viktigt initiativ för att eleverna faktiskt ska få möjlighet att komma ut, men också en fantastisk möjlighet för våra verksamheter att visa upp sig.

sv