Rönnbärets kök till semifinal i Arla Guldko – tack vare nytänk och matglädje
Rönnbärets kök har tagit sig till semifinal i Arla Guldko, en tävling som hyllar matglädje i offentliga kök. Bakom framgången ligger olika satsningar i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens måltidsenhet och ett stärkt samarbete.
Rönnbärets kök är en av semi-finalisterna i tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje. Arla Guldko är en prestigefylld tävling som funnits sedan 2000 och som alltså firar 25 år i år. Syftet med tävlingen är att inspirera, engagera och sätta ljus på eldsjälar i offentliga kök som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Lina Buttler är köksansvarig på Rönnbärets kök och initiativtagare till ansökan:
– Jag började här för två år sedan och sen dess har Måltidsenheten och Rönnbärets kök tagit ett stort kliv. Och när man har gjort så många förbättringar kände jag att det var dumt att inte söka!

I Rönnbärets kök jobbar fyra kockar och tre köksbiträden. Här firar Yolima Lindgren, Lina Buttler och Sebastian Ekelund kökets semifinalistplats.
Matglädje – ett stort begrepp
I ansökan skulle man besvara ett antal frågor. Bland annat om hur köket arbetar, och vad man lägger i ordet ”matglädje”.
– Det är svårt att besvara vad matglädje är – det är så stort. Men för mig handlar det om att vi har fått bättre möjligheter att kunna laga bättre mat, vilket ger gladare och friskare gäster. Vi har fått en bra sammansvetsning i gruppen, bättre utrustning och använder råvaror av god kvalitet, säger Lina.
Lina lyfter att de är extra stolta över MUMS-projektet där de har sett snabba resultat. MUMS är ett pilotprojekt på vård- och omsorgsboendet Päronskogen där en kock tillsatts som knyter ihop allt gällande mat och måltider på boendet. Tillsammans diskuterar man hur maten ser ut, ändrar recept, gör förbättringar. Allt för att skapa näringsrik och aptitretande mat som faktiskt till slut hamnar i magen.
– Personalen är ju de som presenterar maten vi tillagar – det är viktigt att vi har ett löpande samarbete så att det blir rätt hela vägen, säger Lina.
MUMS påverkar måendet
Sektionschef Mikael Svensson tillägger att matglädje är något som inte bara syns i köket utan även på matbordet.
– Matglädjen i köket speglas direkt ut på tallriken. På Päronskogen ser vi nu att både brukare och personal mår bättre. Det blir ett kvitto på att vi jobbar rätt. Brukarna äter mer, personalen kan jobba mer effektivt inom sin expertis och vi inom vår.
Om tävlingen Arla Guldko
Nästa steg i tävlingen är att en jury ska utse tre finalister i respektive kategori. Detta kommer ske i vecka 11. Vinnarna koras slutligen vid en stor final den 12 maj 2025 i Stockholm. Tävlingen omfattar fyra kategorier: Bästa matglädjeförskola, Bästa matglädjeskola, Årets frukostlyft och Bästa seniormatglädje. Alla offentliga kök kan delta i tävlingen – förskolor, skolor och äldreboenden samt de som arbetar inom dessa verksamheter. Tävlingen lyfter bland annat unika sätt att jobba med kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och måltidspedagogik.