Malmö stad
$left
$middle

På litteraturfestivalen får eleverna träffa författare som Elias Våhlund, Athena Farrokzhad och Nicolas Lunabba. Foto: Kelsey Kidd, Carla Orregio Veliz och André de Loisted.

Litteraturfestival sätter familjens läsning i fokus

Med Nydalaskolans och Lindängenbibliotekets litteraturfestival blir läsning en familjeangelägenhet. Den 24–27 februari bjuder festivalen elever och vårdnadshavare på författarbesök, workshops och utställningar, och allmänheten på livesända författarsamtal.

Det är andra året festivalen går av stapeln och på Nydalaskolan märker rektorn Linda Masalkovski fortfarande effekterna från förra årets festival.

– De pratar om författarna och deras möte med dem och lånar fortfarande i hög grad författarna som de knöt band till förra året. Genom att få uppleva de stora mötena skapar vi inte bara minnen för livet, utan också en långsiktig läslust, berättar hon.

Piroska Bakran och Linda Masalkovski på Lindängenbiblioteket.

Piroska Bakran och Linda Masalkovski knyter ihop skola och bibliotek för en läsfest för hela familjen.

En satsning på läsning för hela familjen

Litteraturfestivalen engagerar inte bara eleverna på Nydalaskolan, utan även deras familjer. Genom att kombinera klassrumsaktiviteter med kvällsprogram på Lindängenbiblioteket skapar arrangörerna en helhetsupplevelse där läsning och litteratur blir en gemensam aktivitet.

På dagarna får eleverna träffa några av sina favoritförfattare, som Handbok för superhjältar-skaparen Elias Våhlund och Augustprisvinnaren Kristina Sigunsdotter. Men nyfikenheten på nya läsupplevelser är också stor.

– Vi märker ett starkt ökat intresse från eleverna för de författare som kommer hit. De lånar böcker i en sådan takt att vi till och med fått låna in fler exemplar från andra skolor, och då har vi ändå väldigt många exemplar redan, berättar Linda Masalkovski.

På kvällen flyttar festivalen över till Lindängenbiblioteket där eleverna får tar med sig sina vuxna för författarsamtal om ämnen som förorten som litterär plats och vägen till läsning.

Linda Masalkovski betonar att samarbetet med biblioteket har haft stor betydelse för elevernas läsutveckling.

– Genom att knyta ihop skola och folkbibliotek skapar vi en tydlig bro mellan skolan och fritiden. Det stärker elevernas möjlighet att fortsätta läsa även utanför skoltid.

Porträtt på Nora Khalil och Rihab Garci.

Nora Khalil och Rihab Garci pratar om förorten som litterär plats i ett samtal som även livesänds. Foto: Daniela Spiroska och Stefan Tell.

Livesända författarsamtal för att nå fler

Eftersom festivalens fysiska evenemang riktar sig till skolans elever och vårdnadshavare, har man valt att livesända några av författarsamtalen. Och det är inte vilka författare som helst festivalen har bokat. Bland annat pratar Athena Farrokzhad, Nicolas Lunabba och Balsam Karam om sin väg till litteraturen och vad den har betytt för dem.

– Vi hoppas att fler, både i och utanför Malmö, ska kunna inspireras av festivalen och hitta vägar till mer läsning. Sedan hoppas jag ju på att både barn och vuxna kommer besöka oss och låna och läsa fler böcker, säger Piroska Bakran, chef på Lindängenbiblioteket.

En festival som skapar läslust och långsiktiga vanor

Förutom möten med några av Sveriges mest lästa författare, får eleverna själva vara medskapare genom utställningar och skrivprojekt. I utställningarna visar eleverna upp dikter, bilder och litterära texter som de skapat inför festivalen.

– Att eleverna får träffa riktiga författare och själva skapa texter och berättelser ger en stark känsla av delaktighet. Det skapar en läslust som håller i sig långt efter festivalen, säger Linda Masalkovski.

Festivalen är en del av ett bredare samarbete mellan skolan och biblioteket för att göra litteratur mer tillgängligt och naturligt i såväl barnens liv som de vuxnas.

– Litteratur och kultur är livsviktiga för barns utveckling och samhällsengagemang. De främjar empati, kreativitet och kritiskt tänkande. När barn och vuxna engagerar sig tillsammans i litterära aktiviteter skapas det även en gemenskap och delaktighet i lokalsamhället, säger Piroska Bakran.

Porträtt på Ylva Hällen och Ingela Korsell.

Ylva Hällen och Ingela Korsell pratar båda om sina böcker den 26 februari på Lindängenbiblioteket. Foto: Peter Hagström och Ulla-Carin Ekblom.

Lindängenbibliotekets program

Tisdag 25 februari 18:00: Nora Khalil och Rihab Garci

Om förorten som litterär plats. Moderator: Susanna Dzamic. Programmet livesänds på Facebook och Biblioteket Play.

Onsdag 26 februari 18:00: Ylva Hällen

Författaren till böckerna om Ylvania och förskolan Skräckis. Kan enbart ses på plats.

Onsdag 26 februari 19:00: Ingela Korsell

Om hemska väsen och spännande historier från författarens böcker. Kan enbart ses på plats.

Torsdag 27 februari 18:00: Athena Farrokhzad, Balsam Karam och Nicolas Lunabba

Om att hitta sin väg till litteraturen och om läsningens kraft. Moderator: Susanna Dzamic. Programmet livesänds på Facebook och Biblioteket Play.

Medverkande författare på Nydalaskolan

Thomas Halling, Ola Belin, Nora Khalil, Elias Våhlund, Tobias Gard, Kristina Sigunsdotter och Minoo Shams.

Om festivalen

Projektet bakom festivalen finansieras av Kulturrådets satsning ”Mer läsning” och Region Skånes projektmedel ”Experimentspåret”.

sv