Ny databas kartlägger förbjuden litteratur – initiativ från Dawit Isaak-biblioteket
Dawit Isaak-biblioteket i Malmö lanserar ”The Dawit Isaak Database of Censorship”, en ny databas som dokumenterar och synliggör förbjuden och censurerad litteratur från hela världen.
Dawit Isaak-biblioteket i Malmö lanserar nu en ny databas som kartlägger förbjuden och censurerad litteratur. Databasen, The Dawit Isaak Database of Censorship (DIDOC), är den första i sitt slag i Sverige och målet är att synliggöra hur och varför litteratur har förbjudits av politiska, religiösa och ideologiska skäl.
Bakom initiativet står Dawit Isaak-biblioteket tillsammans med Göteborgs universitet, Lunds universitet och Svenska PEN. Med hjälp av databasen kan forskare, journalister, lärare och intresserade från allmänheten få en överblick över censurerade verk och förstå de mönster och motiv som ligger bakom förbuden.
– Vi på Dawit Isaak-biblioteket arbetar på många olika sätt med att tillgängliggöra förbjuden litteratur och lyfta frågor om yttrandefrihet. Genom lanseringen av The Dawit Isaak Database of Censorship gör vi det ännu enklare att ta del av censurerad och förbjuden litteratur. Vi hoppas att det ska bli ett verktyg för alla som vill fördjupa sig i dessa viktiga frågor, säger Jasmina Dizdarevic Cordero, enhetschef på Dawit Isaak-biblioteket.
Databasen som nu lanseras är en pilot och bygger på listor framtagna av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Den innehåller för närvarande uppgifter om cirka 200 verk och fylls dagligen på med information om censurhändelser och verk från Dawit Isaak-bibliotekets samling. Genom databasen kan användare inte bara se vilka böcker som förbjudits, utan även få insikt i när, var och varför censuren har skett och vem/vilka som ligger bakom censuren.
Om The Dawit Isaak Database of Censorship
The Dawit Isaak database of censorship (DIDOC) är ett initiativ taget av Dawit Isaak-biblioteket i Malmö tillsammans med Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH), Forum för komparativa litteraturstudier vid Lunds universitet och yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN, för att kartlägga och synliggöra förbjuden och censurerad litteratur. Databasen utvecklas för tillfället med stöd av Svenska Akademin.