Malmö stad
$left
$middle
Sanne och Ronja står framför en kuliss på boendet och spelar ut en scen.

Sanne Ahlqvist Boltes och Ronja Svedmark porträtterar en radioreporter och en besökare på Kiviks marknad.

Teater som väcker minnen och sinnen på Rönnbäret

Teatergruppen Banditsagors föreställning ”Dom små, små detaljerna” har haft premiär på vård- och omsorgsboendet Rönnbäret. Den bygger på intervjuer med boende på Fosieborg vård- och omsorgsboende, är specialgjord för äldreomsorgen och bjuder in publiken att vara delaktiga genom sina olika sinnen.

Idén och konceptet till föreställningen kommer från skådespelarna själva efter kontakt med Kultur för äldre, ett samarbete mellan kulturförvaltningen och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. Under 2024 genomförde de tre omgångar av intervjuer på Fosieborg. De berättelser som samlades in gestaltas nu i en föreställning genom karaktärerna Siv och Gun. Många delar är närapå ordagranna från intervjuerna, medan andra till viss del har omformats för att få ihop en sammanhängande berättelse.

Från barndom till ålderdom

I föreställningen dukar Siv och Gun upp för fika. En bit hembakad äppelkaka triggar minnen från förr och ett samtal tar form. Det rör sig från barndomen och ungdomen, med besök på Kiviks marknad och en efterlängtad nalle i present, till första romansen på dansbanan, arbetslivet och vuxenvärlden. Därefter tillbaka till ålderdomen där deras minnen förväxlas och flyter in i varandra.

– Många kanske har liknande upplevelser och kan relatera. Det finns något för alla. Vissa kan kanske tycka det är svårt att följa med när scenerna skiftar men de kan ändå uppskatta det visuella och att vara delaktiga, säger Hanna Bark, producent för föreställningen.

Ronja och Sanne framför publiken på boendet.

Publiken får vara delaktiga när en lång rad av färgglada, parfymerade silkessjalar viras runt i rummet. 

Delaktighet genom sinnena

Föreställningen har tagits fram utifrån Robert N. Butlers reminiscensmetod*. Genom att publiken bland annat får möjlighet att dofta, smaka, känna och lyssna bjuds de också in till delaktighet. Publiken får till exempel lukta på äppelkakan och dela med sig av sina egna associationer. Och när en radioreporter dyker upp i föreställningen under ett radioinslag med Hasse Tellemar blir en man i publiken ombedd att förklara hur man bjuder upp en kvinna till dans. Föreställningen avslutas med ett samtal över kaffe och en bit av nämnda äppelkaka tillsammans med skådespelarna.

– Minnet är en del av identiteten - när man förlorar minnet förlorar man en del av jaget. Men att få använda sina sinnen är identitetsstärkande. Fikan är också en viktig del av föreställningen. Genom att smaka och dofta får alla vara en del av upplevelsen tillsammans, berättar Hanna Bark.

Under fikan hörs en recension av föreställningen av en deltagare:

– Det var lite som livet är. Och det var väl också meningen! Nu har vi något att prata vidare om tillsammans.

Tio extra föreställningar

Delar av föreställningen har redan visats på några av Malmö stads vård- och omsorgsboenden men det är inte förrän nu som den haft premiär i sin helhet. Teatergruppen har ansökt om fondpengar för att kunna spela tio extra föreställningar på Malmö stads boenden i april. Under mars månad kommer de även att åka runt på boenden runt om i Skåne med sin föreställning.

Sanne hälsar på en man i publiken.

Skådespelarna hälsar först på samtliga i publiken.

*Reminiscensmetoden

På 1960-talet blev reminiscens en metod inom äldrevården, skapad av den amerikanska psykiatrikern Butler. Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Metoden kan vara ett instrument för att ge personer med demens ökad självkänsla, trygghet och stärkt identitet. Deltagaren erbjuds att uppleva en tid när hon var aktiv och frisk. Genom dessa minnesstunder kan personer få uppleva känslan av kontroll då han eller hon väljer att dela med sig av de minnen man vill berätta om. Källa: Demenscentrum

"Dom små, små detaljerna", Banditsagor

Medverkande: Sanne Ahlqvist Boltes & Ronja Svedmark
Musik och ljuddesign: Mattias Alheim
Regi: Ebba Petrén
Producent och dramaturg: Hanna Bark
Kostym och rum: Evelina Johansson
Idé och koncept: Sanne Ahlqvist Boltes & Ronja Svedmark
Koreografi: Kroppsklubben - Lisa Nilsson

sv