Malmö stad
$left
$middle
Två tända vit- och blåa ljus i ett fönster.

Enkätundersökning visar att sverigefinska Malmöbor uppskattar och vill ha mer service på finska

En nyligen gjord enkätundersökning visar att sverigefinska seniorer uppskattar att få stöd på finska och vill ha det i ännu högre grad. Speciellt vad gäller service i hemmet och när man flyttat till ett vård- och omsorgsboende. Trots att underlaget är litet är resultatet viktigt för arbetet med stöd till minoriteter.

Malmö stad är en del av det finska förvaltningsområdet vilket innebär att kommunen har ett särskilt ansvar att värna om det finska språket och kulturen. Detta inkluderar exempelvis hur äldreomsorgen utformas.

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad har nyligen genomfört en enkätundersökning för att kartlägga sverigefinska äldres behov och önskemål kopplat till äldreomsorg.

– Kartläggningen ska bidra till att vi blir bättre på att identifiera insatser som kan möta sverigefinska Malmöbors behov på kort och lång sikt, berättar Anna Lundström, utvecklingssekreterare på strategiska utvecklingsavdelningen inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Enkäten är nu sammanställd – hur skulle du summera de viktigaste resultaten?

– Det skulle jag säga är att alla som har stöd från förvaltningen önskar få det stödet på finska i högre utsträckning än vad de har. Det gäller främst vid serviceinsatser i hemmet och vid insatser på vård- och omsorgsboende. Det vi också tar med oss är att målgruppen uppskattar det vi redan jobbar med, exempelvis kulturaktiviteter och finskspråkig samtalsgrupp för seniorer. Det visar på att minoritetens önskemål och behov har fått ta plats i förvaltningens verksamheter, säger Anna Lundström.

Var det något i resultatet som ni inte hade väntat er?

– Det som förvånade mig lite var att det var så jämnt fördelat vilka insatser som man vill ha utförda på finska. Jag trodde nog att vissa insatser – som exempelvis sociala insatser från hemtjänst och ledsagning – skulle sticka ut mer.

Totalt fick ni in 35 kompletta svar på enkäten och det finns ingen officiell siffra över hur många sverigefinska äldre det finns i Malmö. Hur stora växlar går det att dra på undersökningen?

– Resultatet speglar ju så klart inte alla, eller ens majoriteten, av de äldre sverigefinska Malmöborna. Det vi vet är att rättigheterna som slås fast i minoritetslagstiftningen – och snart i den nya socialtjänstlagen – gäller oavsett hur stor eller liten målgruppen är. Därför är resultatet viktigt även om det är litet.

Vad kommer nu att ske med resultatet?

– Det första är att vi ska presentera resultatet på vårt öppna samråd för finskt förvaltningsområde, där vi träffar representanter från minoriteten. Samrådet är öppet för alla och där finns möjlighet att ställa frågor och komma med tankar kring undersökningen och det fortsatta arbetet.

Och på längre sikt?

– Enkätresultatet och synpunkterna vi får in på samrådet tar vi med oss i vårt fortsatta arbete med sverigefinska seniorers rättigheter och utvecklingen av våra verksamheter. Rent konkret handlar det om att fortsätta att satsa på rekrytering för att hitta finskspråkig personal, fortsätta att arrangera kulturaktiviteter med anknytning till finsk kultur och att försöka vara kreativa med de förutsättningar vi har för att kunna erbjuda stöd och service på finska, säger Anna Lundström.

Fotnot: Enkätundersökningen pågick från 11 november till 23 december 2024 och marknadsfördes via kommunens egna kanaler och via annonser i dagspress och lokaltrafiken.

sv