Malmö stad
$left
$middle
Vy över Malmö. I förgrunden Rosengårds station.

Foto: Apelöga

Årsredovisning 2024: Malmö stad har en fortsatt stark ekonomi

Drygt tre månader in på 2025 är föregående års verksamhet och ekonomi nu summerad i Malmö stads årsredovisning för 2024. Utmaningar till trots görs viktiga insatser för att utveckla staden och servicen till Malmöborna. Malmö stad lämnar 2024 med en fortsatt stark ekonomi.

Den 22 maj tar kommunfullmäktige beslut om Malmö stads årsredovisning för 2024.

2024 fortsatte Malmö stad att utveckla breda samarbeten och nya arbetssätt för att kunna möta de långsiktiga samhällsutmaningar staden står inför. Att nå fler, ge ett samordnat stöd och utveckla gemensamma lösningar löper som en röd tråd i arbetet.

Årets ekonomiska resultat

Malmö stad redovisar ett positivt resultat på 292 miljoner kronor för 2024. Resultatet är något lägre än föregående år.

Malmö stad bedöms ha en fortsatt stabil och stark ekonomi. Bedömningen baseras på årets resultat, investeringsnivåer och hur väl det finansiella målet och kommunfullmäktiges mål uppnåtts för året.

– En fortsatt stabil ekonomi är en förutsättning för att möta utmaningar och behov i framtiden. När vi blickar framåt ser vi att investeringsbehoven ökar vilket kommer att påverka ekonomin. Det handlar till exempel om investeringar i klimatsmarta lösningar och en hållbar infrastruktur, säger Emma Sandberg, budgetchef i Malmö stad.

Osäker omvärld och förändrade behov utmanar

Malmö stads verksamheter utmanas fortsatt av en orolig och snabbt föränderlig omvärld. Tillsammans med lågkonjunktur, klimatförändringar, ojämlika livsvillkor och demografiska förändringar påverkar det arbetet inom Malmö stads olika verksamheter.

– Siffrorna för befolkningsutvecklingen visar att vi rör oss mot en annan sammansättning i befolkningen. Gruppen unga minskar och de äldre blir fler. Det påverkar organisationen och verksamheterna som behöver ställa om för att möta de förändrade behoven, säger Susanna Jakobsson, enhetschef i Malmö stad.

Kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning för hela den offentliga sektorn och för Malmö stad, särskilt inom välfärdsyrken. God kompetensförsörjning är en förutsättning för att leverera en välfärd som möter Malmöbornas behov. För att möta utmaningarna har det under 2024 genomförts omfattande arbete. Behoven inom kompetensförsörjning driver också på arbetet med till exempel digitalisering och att utveckla nya arbetssätt.

Trots framsteg inom flera områden är det tydligt att de utmaningar Malmö står inför kommer att fortsätta att påverka ekonomi och verksamhet även i framtiden. Då är en fortsatt stabil ekonomi viktig.

Utveckling under 2024 - en sammanfattning

Malmö växer - men i lägre takt

Under 2024 växte Malmö med 3 511 personer. Det är den lägsta ökningen sedan 2005. De demografiska förändringarna märks nu – färre barn föds samtidigt som antalet äldre ökar. Detta ställer nya krav på Malmö stads verksamheter och planeringen framåt, särskilt inom skola och förskola och inom vård och omsorg.

Befolkningsprognosen visar att denna trend förväntas fortsätta, delvis som följd av en mer restriktiv nationell invandringspolitik men främst på grund av fortsatt låga födelsetal.

Arbete för ökad trygghet, likvärdighet och delaktighet

Det pågår aktivt arbete för öka Malmöbornas trygghet och delaktighet med särskilt fokus på barn och unga, till exempel genom nya familjecentraler och förstärkt elevhälsa. Flera insatser har också gjorts för att öka tillgången till kultur och fritidsaktiviteter, särskilt för äldre och personer med funktionsnedsättning.

En större andel Malmöbarn i åldern 3–5 år går i förskolan jämfört med tidigare år. Andelen elever med gymnasiebehörighet minskar något totalt sett i Malmö. Däremot fortsätter skillnaderna i gymnasiebehörighet mellan olika skolor att minska, där skolor med lägst andel behöriga är de som höjt sig.

Oroligt omvärldsläge och lågkonjunktur påverkar

Det oroliga omvärldsläget med pågående konflikter runt om i världen och en global osäkerhet påverkar såväl Malmöbor som stadens verksamheter och den lokala ekonomin. Lågkonjunkturen har bidragit till en ökad arbetslöshet. Arbetslösheten i Malmö är fortsatt hög jämfört med riket. Malmöbornas behov av ekonomiskt bistånd har dock fortsatt att minska under året.

Lågkonjunkturen har påverkat byggbranschen starkt. Det syns bland annat i antalet nya bostäder i Malmö, som sjönk med ungefär hälften mellan 2024 och 2025.

Investeringar för långsiktig och hållbar utveckling

Under 2024 har Malmö genomfört viktiga investeringar som syftar till att säkra en hållbar utveckling och anpassning till den växande befolkningen. Projekt som Storstadspaketet och omstruktureringen av hamnområdet och stadionområdet påverkar investeringsnivåer och driftskostnader nu och framöver.

Staden har även fortsatt sin satsning på klimatsmarta lösningar. SYSAV och Malmö stad har tecknat en avsiktsförklaring om köp av negativa utsläpp som genereras av SYSAV:s planerade anläggning för koldioxidinfångning, vilket är en av flera möjliga åtgärder för att nå målet om en klimatneutral stad år 2030.

Om årsredovisningen

Årsredovisningen summerar året som gått, hur Malmö stad lyckats med de mål som kommunfullmäktige satt upp och hur ekonomin utvecklats. Den beskriver viktiga händelser och beslut som påverkat kommunens ekonomi och verksamhet under året samt innehåller en bedömning om framtida utveckling.

Om kommunfullmäktiges mål

Syftet med kommunfullmäktiges mål är att ge en gemensam riktning för hela kommunens verksamhet. Målen anger ett antal områden där nämnder och bolag behöver kraftsamla för att skapa positiv utveckling. Kommunfullmäktiges mål är långsiktiga och i årsredovisningen följs arbetet under det aktuella året upp.

Beslut om årsredovisning 2024 tas av kommunfullmäktige den 22 maj. Malmö stads årsredovisning 2024.

Om Malmö stads ekonomi

På malmo.se kan du läsa mer om Malmö stads ekonomi och hur skattepengarna används.

Malmö stads budget och ekonomi

Så används dina skattepengar

sv