Mötesforum för samverkan om en hållbar vardag
I Sege Park växer en ny stadsdel fram – en stadsdel med stort fokus på hållbarhet. Arena Sege Park är ett forum där staden, aktörer och boende samverkar för att tillsammans testa och hitta lösningar på hur ett gott och hållbart liv kan se ut i praktiken. Forumet knyter samman testbädd, vardagsliv och vision och fungerar som en modell för hur stadsutveckling kan ske i dialog, med människan i centrum.
”Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för ett gott och hållbart liv i Sege Park?” Det är den bärande frågan i Arena Sege Park, ett växande forum där byggherrar, föreningar, boende, forskare och tjänstepersoner möts för att diskutera utmaningar och möjligheter i området. Forumet är en del av Sege Park Living Lab och samordnas av miljöförvaltningen i Malmö stad. Sedan våren 2024 testas Arena Sege Park som mötesform, med ungefär ett möte per kvartal. Varje träff har ett särskilt tema kopplat till hållbar stadsutveckling så som klimatsmart livskvalitet, social hållbarhet och nya lösningar för delning, mobilitet och avfallshantering.
- Förhoppningen är att Arena Sege Park ska bli ett nav för samverkan i området – ett forum som gör det enklare att tillsammans skapa en hållbar vardag för alla som bor och verkar här, säger Elin Hasselberg, projektledare på miljöförvaltningen.
Teman som har diskuterats
Forumet startade efter avslutad byggherredialog i området och markerar övergången från hållbart byggande till hållbart boende. Några av de teman som har lyfts hittills är:
- Konsumtionsbaserade utsläpp och avfall – hur kan vi tillsammans minska vår klimatpåverkan och förbättra avfallshanteringen i området?
- Hållbar mobilitet – hur kan mobilitetslösningar bidra till ökad tillgänglighet och trivsel? Under träffen lyftes ett par utmaningar kring trafik och trygghet i området, som Malmö stad och Parkering Malmö nu försöker bemöta med olika insatser.
- Delning i Sege Park – hur fungerar delningslösningar i praktiken? Boende och aktörer delade insikter och erfarenheter om vad som faktiskt delas och vad det finns för hinder för delning idag.

Jesper Berseus från områdesaktören Drevet i Sege Parks cykelverkstad.
Delningsekonomi har stort fokus i Sege Park
Sege park är en testbädd för olika hållbarhetslösningar, där bland annat delningsekonomi får en framträdande roll. Det innebär att människor delar på varor och tjänster för att köpa och äga mindre men samtidigt få tillgång till mer.
En ny studie gjord av Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet visar att synen på delning i Sege Park har förändrats sedan planeringen av området. Idag handlar det inte bara om att dela prylar, bilar och lokaler – utan också om att dela tid, aktiviteter och gemenskap.
Högst upp på listan över saker de boende är intresserade av att dela var aktiviteter och klubbar, kunskap och den gemensamma lokalen. Samtidigt finns det utmaningar som påverkar viljan till att dela som till exempel otydlig information, man är rädd för att ha sönder saker och man är osäker på tillgängligheten.
- Delning ses som hållbart och miljövänligt – men också som ett sätt att träffa andra. För att lyckas behövs tydligare kommunikation, en lokal för gemenskap och gärna lokalt förankrade aktörer som kan förvalta initiativ, säger Elin Hasselberg.
Vill du engagera dig i Sege Parks utveckling?
Du som är boende i Sege Park är välkommen att delta på träffarna för Arena Sege Park. I evenemangskalendern på Sege Parks hemsida annonseras kommande träffar och evenemang, här kan du anmäla dig till träffarna. Om du inte har möjlighet att delta på mötena, men har idéer som du vill dela med dig av kan du kontakta områdesföreningen i Sege Park. De verkar som din röst i forumet.
Sege Park Living Lab
Living Lab är ett koncept som handlar om att på plats, i verklig miljö och under konkreta omständigheter utveckla och testa innovationer för framtidens boende. I Sege Park Living Lab samverkar lokala aktörer för att testa innovationer och skapa bättre förutsättningar för en hållbar livsstil i Sege Park. Mötet äger rum varannan vecka och de aktörer som deltar är Drevet, Kirsebergsbiblioteket, Malmö universitet och Malmö stad.
Arena Sege Park är ett initiativ av Sege Park Living Lab med syfte att testa olika former för dialog och samverkan för att främja hållbar områdesutveckling.