Malmö förändras - plan för framtidens lokaler
Malmö är en stad i ständig förändring. När Malmö förändras, förändras också behovet av service och lokaler. För att möta framtidens minskade barnkullar, fler gymnasieelever och en växande äldre befolkning planerar Malmö stad nu för hur framtidens lokaler ska möta invånarnas behov.
Malmö är fortfarande en av Sveriges yngsta städer. Men enligt, den senaste befolkningsprognosen sker en långsam förskjutning i åldersstrukturen. Minskade barnkullar, fler gymnasieungdomar i gymnasieålder och en större andel äldre över 80 år påverkar vilka typer av lokaler som kommer att behövas - och var i staden de behövs.
– Vi ser ett skifte i behovet av lokaler. Under lång tid har utbyggnadsbehovet legat på förskolor och grundskolor, men sedan en tid växer behovet för gymnasieskola och äldreomsorg. Det innebär att vissa lokaler kan behövas avvecklas, byggas om eller användas på nya sätt, säger Mikael Kylsäter, utvecklingssamordnare i Malmö stad.
Nya behov kräver nya lösningar
Behovet av lokaler förändras ständigt. För att möta framtidens äldreomsorg planeras nya särskilda boenden, fler mötesplatser för äldre samt en utökning av hemtjänsten under de kommande tio åren. Målgruppen för LSS-boenden har varit relativt konstant. Däremot minskar behovet av service- och satellitbostäder, medan efterfrågan på gruppbostäder ökar.
– Lokaler är en grundförutsättning för att Malmö stad ska kunna erbjuda bra service till Malmöborna. Det handlar om allt från äldreomsorg till utbildning, men även för fritid och kultur såsom idrottshallar, simhallar och bibliotek, säger Mikael Kylsäter.
Att bygga nya lokaler eller avveckla gamla tar oftast lång tid. Därför krävs det långsiktig planering för att ligga steget före.
Lokaler påverkar både miljö och ekonomi
Lokaler står för omkring 8 procent av Malmö stads kostnader. Därför är det viktigt att använda ytorna klokt och resurserna effektivt – särskilt när det ekonomiska läget är ansträngt. Samtidigt har lokaler en tydlig klimatpåverkan, både i drift och nybyggnation, och underhåll av befintliga lokaler är därför en central del i planeringen.
– Malmö stad har ett stort och varierat utbud av lokaler. Att underhålla det vi redan har är avgörande för att lokalerna ska användas på ett bra sätt under lång tid, säger Mikael Kylsäter.
En plan för framtiden
För Malmöborna märks lokalplaneringen i vardagen – genom tillgången till skolor, äldreboenden, fritidsanläggningar, bibliotek och mötesplatser.
– Genom att planera smart idag har Malmö stad goda förutsättningar för en fungerande service även i framtiden, men också för att minska risken för dyra och icke-ändamålsenliga lokallösningar, säger Mikael Kylsäter.
Lokalförsörjningsplanen ska upp för beslut i kommunfullmäktige den 22 maj.
Fakta om lokalförsörjningsplanen
Malmö stads lokalförsörjningsplan för åren 2026–2035 ger en samlad bild av hur lokalbehoven ser ut idag, vad lokalerna kostar och framtida behov av lokaler inom olika verksamhetsområden. Syftet med planen är att säkerställa att Malmö stad har rätt lokaler på rätt plats, till rätt kostnad, för att stödja stadens olika verksamheter på bästa sätt. Den berör alla stadens förvaltningar eftersom alla verksamheter använder någon typ av lokaler.