Företagen ger Malmö stads service höjda betyg
Företagen i Malmö är mer nöjda med kommunens service inom tre av fyra områden jämfört med föregående år. Det visar den årliga mätningen Insikt som Sveriges kommuner och regioner, SKR, gör. Malmö stad får ett sammanslaget nöjd-kund-index (NKI) på 72 – ett betyg som klassas som högt.
Näringslivet expanderar snabbare i Malmö än i andra storstäder. Den kommunala servicen till näringslivet är viktig och bidrar till att företag väljer att etablera sig och expandera i Malmö, och den utförs av flera av Malmö stads förvaltningar.
Sedan 2018 deltar Malmö stad i SKRs servicemätning av kommunernas myndighetsutövning gentemot företagen. Kommunernas information, bemötande med mera mäts inom följande fyra myndighetsområden:
- Bygglov
- Miljö- och hälsoskydd
- Livsmedelskontroll
- Serveringstillstånd
Det är resultatet från dessa fyra områden som utgör det officiella sammanslagna NKI-betyget som kommunerna också rankas utifrån. Utöver dem kan ytterligare områden mätas separat. Här har Malmö stad valt området markupplåtelse.
Förbättrad service inom de flesta områdena
Malmö stad har förbättrat sin service och myndighetsutövning gentemot stadens företag i tre av undersökningens fyra obligatoriska områden. Områdena serveringstillstånd och bygglov har gjort den största uppgången följt av miljö- och hälsoskydd.
– Verksamheterna har jobbat hårt med bemötande, klarspråk, digitalisering av tjänster och uppsökande konsultativ verksamhet, berättar Ulrika Forsgren Högman, enhetschef för innovation och utveckling på stadskontoret.
Den verksamhet som ansvarar för serveringstillstånd har i årets mätning nått sitt högsta resultat någonsin och placerar sig bland de främsta storstäderna i Sverige.
– Trenden pekar tydligt uppåt sedan 2020, vilket är ett fint kvitto på det långsiktiga arbete som lagts på att förbättra service, tydlighet och tillgänglighet, säger Betim Jahiri, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
NKI:t för området bygglov visar också på en positiv utveckling över tid. I år hamnar det på 66 vilket är högt jämfört med övriga i kommungruppen men något längre jämfört med landet i stort.
– Vi är glada och stolta över att den positiva trenden för NKI inom bygglov fortsätter. Extra glädjande är det fina resultatet inom kategorin information – ett kvitto på att vårt systematiska arbete över tid ger resultat. Det här kräver gemensam målbild, uthållighet och en gemensam insats, säger Charlotta Kjellberg som är enhetschef för arkitektur och bygglov på stadsbyggnadskontoret.
Myndighetsområdet livsmedelskontroll har backat något sedan förra året men ligger fortfarande på en hög nivå med ett NKI på 77. För området miljö- och hälsoskydd ser vi en ökning av NKI under en tvåårsperiod och en fortsatt positiv tendens sedan förra året.
– På miljöförvaltningen ska vi nu titta närmare på resultatet för miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll för att analysera vad företagen är nöjda och mindre nöjda med. Vi ser detta som ett bra underlag för att kunna fortsätta att utveckla vår verksamhet och prioritera rätt åtgärder när det gäller service till företagen i Malmö, säger Arvid Nordland, avdelningschef för livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen.
För området markupplåtelse, som Malmö stad valt att lägga, till utöver de obligatoriska, hamnar NKI:t på 80 – vilket anses vara en mycket hög nivå och högre än för de andra storstäderna och för Sverige i stort.
– Vi är extra glada och tacksamma för att vi lyckats upprätthålla vårt goda NKI-resultat för markupplåtelse under flera år. Jag tror att våra styrkor inom områdena kompetens och bemötande har stor betydelse för resultatet. Vi arbetar också hårt för att bli ännu effektivare och minska handläggningstiden, genom nära samarbete med kollegor och myndigheter. Det ska vi fortsätta göra, säger Marija Andonovski, chef för markupplåtelsesektionen på fastighets- och gatukontoret.
Malmö stads totala betyg – och över tid
Tittar man över tid så ligger Malmö på ett rätt stabilt NKI på strax över 70 och toppade 2023 med ett NKI på 73. Bland kommungruppen storstäder ligger det aggregerade resultatet på 71 och Malmö ligger över det. I listan över 191 undersökta kommuner placerar det oss på plats 139.
– För att bli ännu bättre är information och effektivitet något vi ska prioritera. Vi har ett nära samarbete mellan förvaltningarna för att förbättra den kommunala servicen och kontakten med företagen, bland annat genom grupperingar som Krognätverket och Forum för företagsservice, säger stadskontorets Ulrika Forsgren Högman.
Om undersökningen Insikt
För tolfte gången har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) genomfört företagsklimatundersökningen Insikt. Totalt deltog 212 kommuner i undersökningen under 2024. Från Malmö kom 598 svar in, vilket är en svarsfrekvens på 45%. Det är företagare och andra kunder som haft en kontakt med kommunen som deltar. Frågorna avser endast faktorer som kommunerna själva har ansvar för och kan påverka. Undersökningen möjliggör jämförelser över tid och med andra kommuner.