Från Danmark till Danska vägen – med vind i håret i 10 år
Gråa moln och regn fyller himlen men det stoppar inte den cykelvagns-karavan som rör sig från Stortorget till vård- och omsorgsboendet Danska vägen. Det är organisationen Cykling utan ålder som firar 10 år och är på väg till firande och kaffekalas.
Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer cyklar tillsammans med äldre i anpassade cykelvagnar, med syfte att skapa glädje, minska ofrivillig ensamhet och ge möjlighet att komma ut och ”känna vinden i håret”.
Med cykel från Uppsala till Malmö
För 10 år sedan startade Cykling utan ålder sitt första samarbete i Sverige på just Danska vägen, och därför är boendet också slutstoppet på en 115 mil lång cykelresa som uppmärksammar jubileet.
Det är volontärerna Mattias Sundstedt och Sören Lindqvist som tagit initiativ till att cykla från Uppsala till Malmö under två veckor. På sin väg har de stannat till vid lokala CUÅ-organisationer och deras vård- och omsorgsboenden för att ansluta till cykelturer med äldre.
Cykling i alla väder
Efter en blöt resa anländer karavanen till Danska vägen och möts av fikakalas. Ur högtalarna hörs ”Cykelen är nyckelen till friheten” med Danne Stråhed.
Kate Ohlsson inleder med tal och presenterar även Ole Kassow, grundaren av Cykling utan ålder, som startade upp organisationen i Danmark. Kate själv är engagerad i föreningen och både cyklar med äldre, utbildar nya volontärer och arbetar för att utöka samarbetet med fler kommuner i Sverige. För tillfället är 50 kommuner anslutna, med Eslöv som senaste tillskottet.
– Trots vädret har vi några kaxiga äldre som absolut velat vara med. Vi får bara visa att det går att cykla i alla väder! säger Kate med positiv anda.

Nadia och Ulla Milotti var två av de tappra cyklisterna i karavanen.
Livshistorier och fina stunder
En av de tappra volontärerna i karavanen är Anders Nilsson. Han har cyklat över 300 turer och uppskattar de fina möten som uppstår och de livshistorier han får höra. Han kan mycket om Malmö och brukar dela med sig av berättelser om platser de cyklar förbi.
– Vissa får se nya områden i Malmö som de aldrig varit i förr, fastän de bott här i många år, berättar han.
Men passagerarna har ofta låga krav, berättar han.
– De vill fika, möta folk, kanske se havet.
Anna Grimström arbetar som undersköterska på Danska vägen och har varit flitig cykelvolontär på boendet ända sedan de inledde sitt samarbete med CUÅ för 10 år sedan. Även hon uppskattar de möten och samtal som uppstår.
– En gång cyklade jag med en dam vid Gyllins trädgårdar. Hon bad mig stanna och frågade ”Hör du? Det är göken. Jag ska ringa min dotter och säga att jag hörde den först i år”. Det är de stunderna jag vill fånga. Det är något jag alltid bär med mig, säger hon.
Cykeln ger frihetskänsla
Lena Nilsson bor på MKB Halvslaget, ett boende för 65+. Hon kan fortfarande själv till viss del ta sig fram med cykel, men älskar också att åka cykel med CUÅ.
– Det ger en frihetskänsla. Jag cyklar gärna för att få motion, men jag är lite orolig i trafiken, och med CUÅ ser jag lite andra platser än vad jag brukar annars, berättar hon.
– Det var roligt att åka i karavanen, även nu i regnet. Alla ser så glada ut när man möter dem på vägen, och vissa vinkar till en.