$left
$middle
Foto: Bojana Lukac

Tävlingsprocessen

Malmö stad verkar för en transparent och öppen, representativ och inkluderande process, där så många som möjligt inom branschen får möjlighet att delta. God helhetsverkan och långsiktigt hållbara lösningar är alltid utgångspunkten för uppdragen.

Malmö stads syfte med arkitekttävlingar

  • Att säkra både en tillräcklig ambition och genomförbarhet.
  • Att studera, prova, jämföra och bedöma flera olika alternativ för att uppnå förväntningarna. Vägval, möjligheter och konsekvenser ska tydligt lyftas fram och bedömas.
  • Att verka för en öppen och inkluderande process.
  • Att finna den bäst lämpade arkitekten för uppdraget och den fortsatta processen.

Resultatet av arkitekttävlingen ska spegla den grundläggande riktningen, ambitionen och överenskommelsen mellan sökande och Malmö stad. Det ska gå som en röd tråd genom hela plan- och bygglovsprocessen.

Såhär går processen till

Förberedelser av arrangören

Uppgiften definieras och avgränsas och en tidsplan tas fram. En processledare utses och en bedömningsgrupp/jury sätts samman. Kravspecifikation för deltagande, inbjudan och program utformas och godkänns av juryn/bedömningsgruppen.

Inbjudan och prekvalificering

Inbjudan och program skickas ut via olika kanaler och nätverk. I inbjudan står krav för kvalificering, urvalskriterier, tidplan och eventuellt arvode. Efter att svarstiden gått ut, utvärderar juryn/bedömningsgruppen de inkomna ansökningarna och gör ett urval av de sökande.

Utvalda deltagare arbetar med uppdraget

Vid en tävling meddelas de utvalda deltagarna och därefter sker arbetet och inlämning av förslagen helt anonymt. Först när juryn har utsett ett vinnande förslag bryts anonymiteten.

Vid ett parallellt uppdrag däremot träffas utvalda deltagare vid minst ett uppstartsmöte och en slutpresentation. 

Inkomna förslag och avslut

Efter slutinlämning för en tävling påbörjas juryns arbete med att utse en vinnare. Motsvarande sker efter slutpresentationen i ett parallellt uppdrag. Skillnaden här är att bedömningsgruppens arbete i första hand är att analysera och bedöma möjligheter och utmaningar samt synliggöra viktiga frågor och vägval för ett framtida arbete.

Om arrangören är en privat aktör kan den även utse ett av förslagen som extra intressant och välja att arbeta vidare med det team som tagit fram förslaget.

sv