Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig.
Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.
Våra inriktningar
Detta läser du
Inriktningsämnen
Ämnen som alla som går samma inriktning läser oavsett skola (300 poäng).
Bageri och konditori
Ämnen | Poäng |
---|---|
Bageri (nivå 1) | 100 |
Choklad och konfektyr (nivå 1) | 100 |
Konditori (nivå 1) | 100 |
Kök och servering
Ämnen | Poäng |
---|---|
Mat och dryck i kombination (nivå 1) | 100 |
Matlagning (nivå 1) | 100 |
Servering (nivå 1) | 100 |
Programfördjupning
Specialisering inom vald inriktning (900 poäng).
Bageri och konditori
Ämnen | Poäng |
---|---|
Bageri 2 | 200 |
Bageri 3 | 100 |
Bageri 4 | 100 |
Konditori 2 | 200 |
Konditori 3 | 100 |
Konditori 4 | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 2 | 100 |
Profilering mot kök
Ämnen | Poäng |
---|---|
Choklad- och konfektyr | 100 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Specialkost | 100 |
Profilering mot servering
Ämnen | Poäng |
---|---|
Barteknik | 100 |
Drycker | 100 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matsalshantverk | 200 |
Servering 2 | 200 |
Gymnasiegemensamt
Ämnen du läser på alla nationella program (900 poäng).
Ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska (nivå 1-2) | 200 |
Historia (nivå 1a1) | 50 |
Idrott och hälsa (nivå 1) | 100 |
Matematik (nivå 1a) | 100 |
Naturkunskap (nivå 1a1) | 50 |
Religionskunskap (nivå 1) | 50 |
Samhällskunskap (nivå 1a1) | 50 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 1-3) | 300 |
Programgemensamt
Ämnen och nivåer som alla på restaurang- och livsmedelsprogrammet läser (400 poäng).
Ämnen | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap (nivå 1) | 100 |
Måltid och bransch (nivå 1-2) | 200 |
Individuellt val
Valbara ämnen på 200 poäng.
Exempel på ämnen och nivåer vi erbjuder:
Ämnen | Poäng |
---|---|
Arrangemang | 100 |
Bageri specialisering | 100 |
Entreprenörskap och företagande | 100 |
Matlagning specialisering | 100 |
Servering specialisering | 100 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 2) | 100 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 3) | 100 |
Gymnasiearbete
Gymnasiearbetet är på 100 poäng.
Gymnasiearbetet innebär att du gör ett självständigt fördjupande arbete inom ett område som intresserar dig.
Under året
År 1
Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.
År 2
Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori.
År 3
Sista året spenderar du en hel termin på arbetsplatsförlagt lärande. Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.
En praktisk utbildning
På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.
Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.
Högskolebehörighet
Har du planer på att söka till högskolan läser du de högskoleförberedande kurserna inom det individuella valet, eller inom de programfördjupande kurserna. Vår duktiga studie- och yrkesvägledare hjälper dig att välja rätt.
Efter gymnasiet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig både yrkesexamen och högskolebehörighet. När du är klar kan du alltså välja mellan att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.
Framtida karriär
Du får en praktisk utbildning där du lär dig hantverket med mat, bakverk och livsmedelsproduktion. Du lär dig också om service, kundbemötande, ekonomi och företagande. Efter utbildningen kan du, beroende på programinriktning, jobba som bagare, konditor, kock, servitör och servitris.
Vidare studier inom området kan leda till yrken som exempelvis kock, sommelier eller arbete med livsmedelsutveckling.
Läs mer om yrken och möjligheter på Utbildningsguiden.