$left
$middle
En elev som
rör om i en gryta med visp.
Närbild på hand som rör i kastrull med ballongvisp

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig.

Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

Våra inriktningar

Bageri och konditori

Kakor, bröd och andra bakverk ska vara tilltalande både för ögat och för smaksinnet. Under ledning av våra skickliga konditor- och bagerilärare, kommer du att lära dig en del om den fantastiska bakkonsten. Plats på inriktningen kan inte garanteras.

Kök och servering

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Plats på inriktningen kan inte garanteras.

Detta läser du

Under året

År 1

Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.

År 2

Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori eller färskvaror, delikatesser och catering.

År 3

Sista året spenderar du en hel termin på arbetsplatsförlagt lärande. Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.

En praktisk utbildning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.

Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.

Högskolebehörighet

Har du planer på att söka till högskolan läser du de högskoleförberedande kurserna inom det individuella valet, eller inom de programfördjupande kurserna. Vår duktiga studie- och yrkesvägledare hjälper dig att välja rätt.

Efter gymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig både yrkesexamen och högskolebehörighet. När du är klar kan du alltså välja mellan att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.

Kontaktinformation och länkar

sv