Malmö stad
$left
$middle
Två elever i vita rockar och svarta kockmössor tillsammans med en lärare i restaurangköket.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig.

Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

Våra inriktningar

Bageri och konditori

Kakor, bröd och andra bakverk ska vara tilltalande både för ögat och för smaksinnet. Under ledning av våra skickliga konditor- och bagerilärare, kommer du att lära dig en del om den fantastiska bakkonsten. Plats på inriktningen kan inte garanteras.

Kök och servering

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Plats på inriktningen kan inte garanteras.

Detta läser du

Ämnen som alla som går samma inriktning läser oavsett skola (300 poäng).

Bageri och konditori

Inriktningsämnen

Ämnen

Poäng

Bageri (nivå 1)

100

Choklad och konfektyr (nivå 1)

100

Konditori (nivå 1)

100

Kök och servering

Inriktningsämnen

Ämnen

Poäng

Mat och dryck i kombination (nivå 1)

100

Matlagning (nivå 1)

100

Servering (nivå 1)

100

Specialisering inom vald inriktning (900 poäng).

Bageri och konditori

Programfördjupning

Ämnen

Poäng

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Bageri 4

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori 4

100

Livsmedels- och näringskunskap 2

100

Profilering mot kök

Programfördjupning

Ämnen

Poäng

Choklad- och konfektyr

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Specialkost

100

Profilering mot servering

Programfördjupning

Ämnen

Poäng

Barteknik

100

Drycker

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Matlagning 2

200

Matsalshantverk

200

Servering 2

200

Ämnen du läser på alla nationella program (900 poäng).

Gymnasiegemensamma ämnen

Ämnen

Poäng

Engelska (nivå 1-2)

200

Historia (nivå 1a1)

50

Idrott och hälsa (nivå 1)

100

Matematik (nivå 1a)

100

Naturkunskap (nivå 1a1)

50

Religionskunskap (nivå 1)

50

Samhällskunskap (nivå 1a1)

50

Svenska / svenska som andraspråk (nivå 1-3)

300

Ämnen och nivåer som alla på restaurang- och livsmedelsprogrammet läser (400 poäng).

Programgemensamma ämnen

Ämnen

Poäng

Livsmedels- och näringskunskap (nivå 1)

100

Måltid och bransch (nivå 1-2)

200

Valbara ämnen på 200 poäng.
Exempel på ämnen och nivåer vi erbjuder:

Individuella val

Ämnen

Poäng

Arrangemang

100

Bageri specialisering

100

Entreprenörskap och företagande

100

Matlagning specialisering

100

Servering specialisering

100

Svenska / svenska som andraspråk (nivå 2)

100

Svenska / svenska som andraspråk (nivå 3)

100

Gymnasiearbetet är på 100 poäng.

Gymnasiearbetet innebär att du gör ett självständigt fördjupande arbete inom ett område som intresserar dig.

Under året

År 1

Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.

År 2

Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori.

År 3

Sista året spenderar du en hel termin på arbetsplatsförlagt lärande. Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.

En praktisk utbildning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.

Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.

Högskolebehörighet

Har du planer på att söka till högskolan läser du de högskoleförberedande kurserna inom det individuella valet, eller inom de programfördjupande kurserna. Vår duktiga studie- och yrkesvägledare hjälper dig att välja rätt.

Efter gymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig både yrkesexamen och högskolebehörighet. När du är klar kan du alltså välja mellan att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.

Framtida karriär

Du får en praktisk utbildning där du lär dig hantverket med mat, bakverk och livsmedelsproduktion. Du lär dig också om service, kundbemötande, ekonomi och företagande. Efter utbildningen kan du, beroende på programinriktning, jobba som bagare, konditor, kock, servitör och servitris.

Vidare studier inom området kan leda till yrken som exempelvis kock, sommelier eller arbete med livsmedelsutveckling.

Läs mer om yrken och möjligheter på Utbildningsguiden.

Kontaktinformation och länkar

sv