Lärling – så här funkar det
Som lärling vistas du i två skilda världar med mycket eget ansvar. Du har klasskamrater. Och arbetskamrater. Du får arbetslivserfarenhet och dessutom en chef som kan ge dig referenser i den fortsatta jobbkarriären.
Två-tre dagar i veckan på skolan
Två-tre dagar i veckan (beroende på årskurs och termin) är du på skolan och läser de ämnen som är gemensamma för alla på gymnasiet. Du läser också vissa yrkesämnen med klassen. Vi lägger även stor vikt vid arbetsmiljöfrågor under utbildningen.
Två-tre dagar på arbetsplats
Resten av veckan är du på din lärlingsplats med en handledare. Du tillgodogör dig då de andra gymnasiekurserna som en del i att du lär dig ditt yrke. Kunskaperna bedömer din handledare och din yrkeslärare tillsammans.
Ersättning/anställning
Lärlingar får lärlingsersättning. Det är 1 000 kr extra till mat och resor per månad utöver studiebidraget.
Du ansvarar själv för lunch under praktikdagarna.
Tillsammans med näringslivet arbetar vi för att kunna erbjuda Gymnasial lärlingsanställning, GLA, i framtiden. Det innebär att du som läser till exempel industriprogrammet kan göra det som anställd och med lön.
Praktikplatsen
På din praktikplats, exempelvis på hotellet, verkstaden eller i stallet, utför du de praktiska momenten i din utbildning. Du blir en del i ett arbetslag och får erfarenhet av hur en arbetsplats fungerar. När du tar studenten har du redan haft kontakt med ett eller flera företag vilket ger dig en bra start i ditt yrkesliv.
Skolan ser till att du får en praktikplats, men du är välkommen med egna förslag. Vi ska också godkänna praktikplatsen när det gäller säkerhet och arbetsmiljö.
En del elever behåller samma praktikplats under tre år, andra vill eller behöver byta praktikplats för att få de kunskaper som krävs. Du får en utbildad handledare som instruerar dig och ansvarar för dig under praktiktiden.
Introduktion för lärlingseleverna
Lärlingsutbildningarna erbjuder en 10 veckor lång introduktions- och studieperiod i årskurs 1.
Introduktionsperioden är till för att stärka samhörigheten och din förmåga att samarbeta med andra. Studieperioden syftar till att stärka din studieteknik, din läsförståelse och din språkutveckling.
I korthet
Skolan skriver kontrakt med din arbetsplats och yrkesläraren håller kontakt med din handledare.
Din yrkeslärare kommer också att besöka dig och din handledare på praktikplatsen för att bedöma dina kunskaper.
Ni arbetar tillsammans i en app där ni kan följa din utveckling och där du får feedback och bedömning.
Skolan förser dig med arbetskläder och arbetsskor i de fall det krävs på praktikplatserna.
Sidan senast uppdaterad: