$left
$middle

Har din huvudman rätt till bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd?

Uppskattningar visar att många pensionärer riskerar att gå miste om ersättning de kan ha rätt till för att de inte ansöker. Som ställföreträdare är det därför viktigt att kontrollera om din huvudman har rätt till bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd, detta gör du via Pensionsmyndigheten.

  • Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för den som har låg pension så att man kan betala sin bostadskostnad.
  • Äldreförsörjningsstöd är ett skattefritt stöd för den som har låg eller ingen pension så att man kan betala sin bostadskostnad och uppnår skälig levnadsnivå.

Det är tre steg för att ansöka:

1. Ta fram alla uppgifter som behövs: Pensionsmyndigheten frågar om bostadskostnad, inkomster och tillgångar.

2. Gör en beräkning innan ansökan: På Pensionsmyndighetens webbplats kan du testa och göra en beräkning. Du får svar direkt om huvudmannen bör gå vidare med en ansökan.

3. Gör ansökan: Enklast ansöker din huvudman med en e-legitimation såsom BankID. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper pensionären att fylla i rätt uppgifter.

Man kan även ansöka via blankett som finns att ladda ner från Pensionsmyndighetens webbplats. Du kan även hämta blanketten på ett servicekontor eller beställa från Pensionsmyndighetens kundservice.

Digitala informationsmöten

Penisonsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för pensionärer, anhörig eller god man. Även anställda på kommunen kan delta. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Har du frågor?

sv