$left
$middle
Närbild på upplagd maträtt.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att vara kreativ och stå i köket och baka eller laga mat? Då är restaurang och livsmedelsprogrammet något för dig.

Våra inriktningar

Bageri och konditori

Är du kreativ och gillar att kombinera bakandet med skapandet? Då kan inriktningen bageri och konditori på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig.

Kök och servering

Gillar du att vara kreativ och stå i köket och laga god mat. Då kan inriktningen kök och servering på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig.

Detta läser du

Ämnen som alla som går samma inriktning läser oavsett skola (300 poäng).

Bageri och konditori

Inriktningsämnen

Ämnen

Poäng

Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Kök och servering

Inriktningsämnen

Ämnen

Poäng

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Specialisering inom vald inriktning (900 poäng).

Bageri och konditori

Programfördjupningskurser

Kurser

Poäng

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Bageri 4

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori 4

100

Livsmedels- och näringskunskap 2

100

Profilering mot kök

Programfördjupningskurser

Kurser

Poäng

Choklad- och konfektyr

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Specialkost

100

Profilering mot servering

Programfördjupningskurser

Kurser

Poäng

Barteknik

100

Drycker

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Matlagning 2

200

Matsalshantverk

200

Servering 2

200

Ämnen du läser på alla nationella program (600–900 poäng).

Gymnasiegemensamma ämnen

Ämnen

Poäng

Engelska (5–6)

200

Historia

50

Idrott och hälsa

100

Matematik

100

Naturkunskap

50

Religionskunskap

50

Samhällskunskap

50

Svenska / svenska som andraspråk (1–3)

300

Du har möjlighet att välja bort engelska 6 och svenska/svenska som andraspråk 2–3 om du inte vill att din yrkesexamen ska ge högskolebehörighet.

Ämnen som alla på restaurang- och livsmedelsprogrammet läser (400 poäng).

Programgemensamma ämnen

Ämnen

Poäng

Hygien

100

Livsmedel och näringskunskap

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande

100

Valbara kurser på 200 poäng.
Exempel på kurser vi erbjuder:

Individuella val

Ämnen

Poäng

Arrangemang

100

Bageri specialisering

100

Entreprenörskap och företagande

100

Matlagning specialisering

100

Servering specialisering

100

Svenska 2 / svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 / svenska som andraspråk 3

100

Gymnasiearbetet är på 100 poäng.

Gymnasiearbetet innebär att du gör ett självständigt fördjupande arbete inom ett område som intresserar dig.

Efter gymnasiet

Direkt efter avslutad gymnasieutbildning finns det möjlighet till jobb som kock, bartender, servitris eller servitör samt bagare eller konditor.

Grundläggande högskolebehörighet

Restaurang och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram, men du har alltid möjligheten att läsa kurser som förbereder dig för högskolestudier.

Kontaktinformation och länkar

sv