$left
$middle
Ett barn iförd stövlar och overall leker i en vattenpöl.
Ett barn iförd stövlar och overall leker i en
vattenpöl.

Barnskötare

Komvux Malmös barnskötarutbildning är en pedagogisk utbildning som passar dig som vill vara med och forma barns utveckling och framtid. Det är ett viktigt, roligt och omväxlande yrke där fler behövs och utsikterna för att få jobb i framtiden är goda.

Efter utbildningen kan du arbeta som barnskötare i förskolan eller som elevassistent på skola, fritidshem eller andra pedagogiska verksamheter.

Hur ser utbildningen ut?

Under din utbildning till barnskötare läser du yrkeskurser som utgår från det nationella barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt och socialt arbete. Du lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får också kunskaper om lagar, förordningar och styrdokument i förskolan; till exempel barnkonventionen, mänskliga rättigheter, demokratiska värden och andra internationella överenskommelser. Dessutom kommer du att få möjlighet att utveckla din förmåga att leda, samarbeta och kommunicera med barn, vårdnadshavare och kollegor.

En viktig del i utbildningen är APL, det arbetsplatsförlagda lärandet som du tillbringar i en pedagogisk verksamhet. Därutöver har du två veckors gymnasiearbete på praktikplatsen.

Utbildningen till barnskötare passar dig som är intresserad av pedagogik, hälsa, samarbete och kommunikation och som gärna vill jobba inom pedagogiska och sociala yrken eller inom friskvårds- och fritidsbranschen.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen.

Under din APL får du möta barn, föräldrar och kollegor och träna på att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Du får också utveckla din skicklighet som barnskötare/elevassistent tillsammans med en handledare.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska 1/svenska som andraspråk 1, gymnasial nivå.

Utbildningens längd

  • 1450 studiestödspoäng
  • tre terminer heltidsstudier
  • 64 veckor

Antalet veckor varierar något beroende på när utbildningen startar.

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt för dig som har erfarenhet av eller kunskaper inom pedagogiskt arbete som du kan validera. Angivet antal veckor är maxantalet. Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Barns lärande och växande

PEDBAS0

100

Hälsopedagogik

HALHAL0

100

Kommunikation

PEDKOU0

100

Lärande och utveckling

PEDLÄR0

100

Naturgudning 1

AGNAT01

100

Människors miljöer

PEDMÄI0

100

Orienteringskurs – yrkesintroduktion

KGYORI11CA

50

Pedagogiskt arbete

PEGPEA0

200

Pedagogiskt ledarskap

PEDPEG0

100

Skapande verksamhet

PEGSKP0

100

Socialt arbete 1

SOCSOC01

100

Specialpedagogik 1

SPCSPE01

100

Specialpedagogik 2

SPCSPE02

100

Komvuxarbete

KVARBF

100

Barn på en förskola lyssnar intresserat när en
pedagog läser i en bok.

En dag på jobbet som barnskötare

På många förskolor är du ute tillsammans barnen och utforskar naturen och leken. När ni är inomhus hjälper du barnen att utveckla sin fantasi och sitt skapande genom att måla, spela spel, ha sagostunder och pyssla. Ni övar på rytmik och spelar och sjunger tillsammans.

Barnskötaren ser också till så att alla barn får uppmärksamhet, att alla får vara med och leka och att alla barn är trygga.

Vad gör en barnskötare?

En barnskötare är ansvarig för att ge barnen omsorg under dagen på förskolan samtidigt som de arbetar med barns lärande och utveckling med gällande styrdokument som utgångspunkt. I det vardagliga arbetet hjälps barnskötare och förskollärare åt men förskolläraren har det pedagogiska huvudansvaret. Pedagogik blir en viktig del av arbetet och därför behövs kunskap om olika undervisningsmetoder samt om barns utveckling för att ge stöd och uppmuntran på bästa sätt. Kommunikation och samarbete är andra centrala delar av arbetet liksom förmågan att kunna skapa en trygg och lärorik miljö för barnen.

Skapande, natur, musik, rytmik och sagor är exempel på olika aktiviteter som barnskötare kan använda för att stimulera barnets utveckling och lärande och därmed blir planering, dokumentation och utvärdering viktiga moment.

En barnskötare ska vara lyhörd för barnens behov och skapa en stimulerande och lärande miljö samt bidra till barnens sociala och emotionella utveckling. Det är viktigt att vara tålmodig, kärleksfull och flexibel i rollen som barnskötare.

Vad gör en elevassistent?

Elevassistentens roll är att vara ett stöd för elevens lärande och utveckling i socialt samspel med andra. Arbetsuppgifterna inkluderar att assistera eleven under skoldagen samt att vara delaktig i undervisningen tillsammans med lärare. I det vardagliga arbetet hjälps elevassistent och lärare åt och allt arbete sker med gällande styrdokument som utgångspunkt.

Läraren har det pedagogiska huvudansvaret men även elevassistenten är delaktig i den pedagogiska planeringen, dokumentationen och utvärderingen.

Var kan jag arbeta?

Som barnskötare eller elevassistent kan du arbeta på förskolor, skolor, fritidshem eller andra pedagogiska verksamheter.

Utbildningen ger även en bra grund för vidare studier till förskollärare, fritidspedagog, lärare, hälsocoach och en rad andra yrken.

Vilken lön har en barnskötare/elevassistent?

En elevassistent har i genomsnitt 25 300 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, vilken utbildningsnivå man har samt arbetslivserfarenhet.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsgivarna upplever balanserad tillgång på barn- och fritidsutbildade, både nyutexaminerade och yrkeserfarna. Det betyder att det finns möjligheter till jobb, både nu och i framtiden men att det kan vara viss konkurrens om jobben.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv