$left
$middle
Händer som utför snickeriarbete. 

Golvläggare

Golvläggare arbetar med att lägga mattor och golv av olika material som textil, linoleum eller parkett. Det är ett omväxlande och rörligt yrke där dina händer är det främsta verktyget. Möjligheterna att få arbete i framtiden är mycket goda.

Efter utbildningen kan du kan arbeta med renovering eller nybyggnadsprojekt inom privat eller offentlig verksamhet.

Hur ser utbildningen ut?

Under utbildningen får du kunskaper om golvläggning vid allt från renovering till nybyggnadsprojekt. Du får kunskap om hur man lägger stora enheter som mattor på rulle eller parkettbrädor. Du får också lära dig att utföra mindre specialjobb som mönsterläggning av parkettgolv. Under utbildningen kommer du inte bara lära dig att lägga mattor, utan det handlar även mycket om förarbetet exempelvis rivning av gamla mattor, spackling och slipning som sker innan golvläggningen.

I utbildningen ingår kurser inom husbyggnad samt din yrkesinriktning golv. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

Noggrannhet och problemlösning är viktiga förmågor i arbetet som golvläggare.

En stor del av arbetet är praktik där du har goda chanser att få kontakt med företag för arbete efter avslutad utbildning.

Kvalificering till golvläggare

Efter att du genomfört dina kurser i utbildningspaketet påbörjas en kvalificeringstid där du jobbar som lärling i ett branschföretag. Under kvalificeringstiden som är 24/30/36 månader beroende på yrke så har du en lärlingslön enligt gällande avtal.

Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Byggindustrins Yrkesnämnds, BYN:s kriterier.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Minst 15 procent av utbildningen består av APL där du får praktisk kunskap och erfarenhet inom yrket. Du genomför din APL på ett företag och följer arbetsplatsens arbetstider.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 eller delkurs 4.

Utbildningens längd

  • 1200 studiestödspoäng
  • 45 veckor
  • heltidsstudier

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida. 

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Golvläggning 1

GOLGOL01

100

Golvläggning 2 – våtrum

GOLGOL02

100

Golvläggning 3 – trä och laminat

GOLGOL03

200

Husbyggnad 1

HUSHUS01

100

Husbyggnad 2

HUSHUS02

200

Husbyggnad 3

HUSHUS03

200

Husbyggnadsprocessen

HUSHUB0

200

Komvuxarbete

KVARBA

100

Golvläggare i färd med att lägga ut golvplankor.

Kort om att jobba som golvläggare

  • Golvläggare arbetar inomhus
  • Du lägger mattor och golv av många olika material
  • Golvläggare har ofta direktkontakt med kunder
  • Arbetet är fysiskt och utförs i olika arbetsställningar

Vad gör en golvläggare?

Golvläggare arbetar med att lägga mattor och golv av olika material som textil, plast, linoleum, kork, klinker eller parkett. De flesta golvmaterial består av rullar, plattor eller brädor och installeras med olika läggningsmetoder. Golven läggs ofta i olika mönster, beroende på material och kundens önskemål. Du arbetar inomhus, på många olika arbetsplatser och har mycket kundkontakt.

I golvläggarens arbetsuppgifter ingår inte bara att installera golvets ytskikt. Innan golvet kan läggas måste underlaget vara jämnt. Det innebär att det ingår underarbete som exempelvis slipning och spackling i arbetet.

Ett stort arbetsområde är våtrum. Det innebär att golvläggaren klär golv och väggar med en vattentät plastmatta, till exempel i ett badrum.

Var kan jag arbeta?

Golvläggare arbetar ofta i mindre golvföretag. Arbetsplatsen för golvläggare varierar mellan privata och offentliga miljöer, vilka kan bestå av både nyproduktion och renovering av befintliga fastigheter. B-körkort är ofta ett krav vid anställning.

Vilken lön har en golvläggare?

En golvläggare har genomsnitt 31 900 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är stor brist på golvläggare inom de närmaste 5 åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete. Det är en fördel att ha B-körkort när du söker arbete.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv