Golvläggare

Gillar du att arbeta med händerna och föredrar ett yrke inomhus? Golvläggaryrket är ett rörligt yrke där händerna är det främsta verktyget.

Golvläggare arbetar med att lägga mattor och golv av olika material som textil, linoleum eller parkett. Det är ett omväxlande arbete. Du byter ofta arbetsmiljö och har kontakter med olika kunder. Att ha känsla för färg och form är en fördel i arbetet.

Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Utbildningens innehåll

Som golvläggare jobbar du med allt från renovering till nybyggnadsprojekt. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller parkettbrädor. Men du ska också kunna utföra specialjobb, t ex mönsterläggning av parkettgolv.

I utbildningen ingår kurser inom Husbyggnad samt din yrkesinriktning golv. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

Under utbildningen kommer du inte bara lära dig att lägga mattor, utan det handlar även mycket om förarbetet exempelvis rivning av gamla mattor, spackling och slipning som sker innan golvläggningen.

Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera.

STUDIEFORM
Klassrum heltid

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) som du genomför på ett företag. Då följer du arbetsplatsen arbetstider fullt ut.

Efter utbildningen

Utbildningen är en grundutbildning. Du får tillgodoräkna dig utbildningens 1200 poäng vilket blir lika många timmar i din lärlingsbok när du efter utbildningen fått en lärlingsanställning.

Efter avslutad utbildning och lärlingsanställningen som är totalt på totalt 5800 timmar, är du berättigad till yrkesbevis genom BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd).

Förkunskaper
Kunskaper motsvarande grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 i svenska eller svenska som andraspråk.
Utbildningstid
1250 studiestödspoäng

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.
Utbildningsanordnare / utbildningslokal
Hermods AB
Agneslundsvägen 22, Malmö

Välkommen till Hermods AB

Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Byggindustrins Yrkesnämnds, BYN:s kriterier. Läs mer på http://byn.se/.

Läs mer om Hermods AB på skolans egen webbplats.

Foto: Colourbox.com