$left
$middle
Hantverkare förbereder en vägg för målning.

Målare

Måleriyrket är ett kreativt yrke där du jobbar med allt från spackling till tapetsering och målning. Yrket passar dig som gillar ett fritt och rörligt jobb där du får arbeta med omväxlande uppgifter. Möjligheterna att få arbete i framtiden är mycket goda.

Efter utbildningen kan du kan arbeta åt privatpersoner, kommunala verksamheter, på kontor och i industrier.

Hur ser utbildningen ut?

Under utbildningen lär du dig grunderna i måleri som grundning av väggar/tak och snickerier samt spackling av väggar och tak. Du kommer även få prova på att sätta olika sorters väv och tapeter.

I utbildningen lär du dig även utomhusmålning såsom fasad-, dörr- och fönstermålning. Du arbetar både utomhus och inomhus.

Utbildningen passar dig som är noggrann och kan samarbeta, planera och organisera. Du behöver vara i god fysisk form och vara uthållig. Det är ett socialt yrke och passar därför dig som vill och kan arbeta med andra människor.

En stor del av arbetet är praktik där du har goda chanser att få kontakt med företag för arbete efter avslutad utbildning.

Kvalificering till målare

Du får tillgodoräkna dig utbildningens poäng/timmar i din lärlingsbok när du efter utbildningen fått en lärlingsanställning.

Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Måleribranschens yrkesnämnd, MYN:s krav.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Minst 15 procent av utbildningen består av APL där du får praktisk kunskap och erfarenhet inom yrket. Du genomför din APL på ett företag och följer arbetsplatsens arbetstider.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 eller delkurs 4.

Utbildningens längd

  • 1100 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 41 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Målarverktyg och målarhink.

Att jobba som målare

I den här filmen möter du Mia Andersson när hon berättar om sitt arbete som målare och om den arbetsglädje hon känner varje dag

Vad gör en målare?

Måleriyrket är ett kreativt och skapande yrke. Det är ett fritt och varierande arbete där du får möjlighet att utvecklas, arbeta självständigt samt ha ansvar.

Du jobbar med allt från underarbete som spackling tapetsering och ytskiktsmålning. Vissa jobb innebär att du renoverar eller bygger nytt och gör rum och ytor fina. På vissa jobb krävs det att du är specialiserad inom exempelvis badrumsmålning eller dekorativt måleri.

Målaryrket är mycket socialt. Du arbetar ofta självständigt men har också mycket kontakt med andra människor i ditt dagliga arbete. Du jobbar nära flera andra yrkesgrupper inom byggbranschen, ibland även arkitekter, inredare och ingenjörer.

Var kan jag arbeta?

Som målare kan du hamna på många olika jobb under kort tid. Du kan arbeta åt privatpersoner, kommunala verksamheter, på kontor och i industrier. Sommartid sker det mesta av arbetet utomhus och på vintern arbetar du inomhus.

Vilken lön har en målare?

En målare har genomsnitt 34 400 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är brist på målare inom de närmaste 5 åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv