Målare

Målare är det perfekta yrket för dig som gillar ett fritt och rörligt jobb där du får vara både inomhus och utomhus och arbete med varierande arbetsuppgifter.

Som målare både målar och tapetserar du. Vid renoveringsarbeten använder du pensel eller roller, medan sprutmålning är en vanlig metod på nybyggen. Ska du lyckas som målare, krävs det att du är praktiskt lagd och kan ta eget ansvar. Dessutom är det viktigt att du kan umgås med andra människor. Som målare träffar du mycket folk, allt från privata kunder och företag och naturligtvis de andra hantverkarna på arbetsplatsen.

Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Utbildningens innehåll

Målaryrket är ett kreativt och skapande yrke. Du jobbar med allt från underarbete såsom spackling till färdigställande med tapet och ytskiktsmålning.

Under utbildningen får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggkunskap. Du kommer att få lära dig grunderna i måleri vilket innebär grundning av väggar/tak och snickerier samt spackling av väggar och tak. Du kommer även få prova på att sätta olika sorters väv och tapeter.

I utbildningen lär du dig även utomhusmålning såsom fasad-, dörr- och fönstermålning. Med färg penslar och andra redskap skapar du miljöer för människor i deras arbeten och på deras fritid. Du arbetar både utomhus och inomhus. Målaryrket är mycket socialt. Du arbetar ofta självständigt, men träffar både kunder och andra yrkesgrupper. Därför är det viktigt att du kan och vill arbeta med andra människor.

Frågar du en målare vad som är det bästa med jobbet kommer nog de flesta att svara friheten.

STUDIEFORM
Klassrum heltid

Arbetsplatsförlagt lärande

En stor del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du gör din praktik.

Efter utbildningen

Utbildningen är en grundutbildning, Du får tillgodoräkna dig utbildningens 1000 poäng vilket blir lika många timmar i din lärlingsbok.

För att du ska få ut din lärlingsbok av MYN, så är det arbetsgivaren som skall anmäla det till MYN. Den totala utbildningstiden för lärlingen 6800 timmar. I slutet av lärlingstiden gör du ett gesällprov som blir ditt examensbevis.

Förkunskaper
Kunskaper motsvarande grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 i svenska eller svenska som andraspråk.
Utbildningstid
1050 studiestödspoäng

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.
Utbildningsanordnare / utbildningslokal
Hermods AB
Käglingevägen 23, Malmö

Välkommen till Hermods AB

Hermods utbildning uppfyller Måleribranschens Yrkesnämnd (MYNS) krav. Läs mer på: www.malare.nu.

Läs mer om Hermods AB på skolans egen webbplats.

Foto: Colourbox.com