Plattsättare

Är du noggrann, tålmodig och gillar att arbeta med händerna? Vill du arbeta med bad­rum och kök. Jobbet som plattsättare är ett precisionsarbete som sätter både noggrannhet och fantasi på prov.

Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Utbildningens innehåll

I uppgifterna som plattsättare ingår underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. Plattsättare arbetar oftast inomhus. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande med keramiska material som kakelplattor och klinkers.

I utbildningen ingår kurser inom husbyggnad samt yrkesinriktningen mot platt. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

På skolan/APL platsen kommer du att lära dig sätta olika typer av plattor och klinker i varierande mönster och formationer. Du lär dig även att arbeta med olika material och underlag.

Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera.

STUDIEFORM
Klassrum heltid

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) som du genomför på ett företag. Då följer du arbetsplatsens arbetstider fullt ut.

Efter utbildningen

Utbildningen är en grundutbildning. Du får tillgodoräkna dig utbildningens 800 poäng vilket blir lika många timmar i din lärlingsbok när du efter utbildningen fått en lärlingsanställning.

Efter avslutad utbildning och lärlingsanställningen som är totalt på totalt 5800 timmar, är du berättigad till yrkesbevis genom BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd).

Förkunskaper
Kunskaper motsvarande grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 i svenska eller svenska som andraspråk.
Utbildningstid
1250 studiestödspoäng

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.
Utbildningsanordnare / utbildningslokal
Hermods AB
Agneslundsvägen 22, Malmö

Välkommen till Hermods AB

Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Byggindustrins Yrkesnämnds, BYN:s kriterier. Läs mer på http://byn.se/.

Läs mer om Hermods AB på skolans egen webbplats.

Foto: Colourbox.com