$left
$middle

Plattsättare

Är du noggrann, tålmodig och gillar att arbeta med händerna? Vill du arbeta med bad­rum och kök. Jobbet som plattsättare är ett precisionsarbete som sätter både noggrannhet och fantasi på prov.

Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Utbildningens innehåll

I uppgifterna som plattsättare ingår underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. Plattsättare arbetar oftast inomhus. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande med keramiska material som kakelplattor och klinkers.

I utbildningen ingår kurser inom husbyggnad samt yrkesinriktningen mot platt. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

På skolan/APL platsen kommer du att lära dig sätta olika typer av plattor och klinker i varierande mönster och formationer. Du lär dig även att arbeta med olika material och underlag.

Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera.

Praktisk information

Förkunskaper

Kunskaper motsvarande grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 i svenska eller svenska som andraspråk.

Utbildningstid och ansökningsperiod

1250 studiestödspoäng

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.

Studieform

Klassrum heltid.

I utbildningen ingår även arbetsförlagt lärande (APL).

Efter utbildningen

Utbildningen är en grundutbildning. Du får tillgodoräkna dig utbildningens 800 poäng vilket blir lika många timmar i din lärlingsbok när du efter utbildningen fått en lärlingsanställning.

Efter avslutad utbildning och lärlingsanställningen som är totalt på totalt 5800 timmar, är du berättigad till yrkesbevis genom BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd).

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

Mer om validering.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar