$left
$middle
Plattsättning av panel på en betongvägg. 

Plattsättare

En plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till stora entréer eller simhallar. Yrket passar dig som är noggrann, tålmodig och gillar att arbeta med händerna.

Det finns mycket goda utsikter för arbete i framtiden. Efter utbildningen kan du jobba på nybyggen, ombyggnader och med renoveringar.

Hur ser utbildningen ut?

I utbildningen till plattsättare varvar du teori och praktik. Under utbildningen lär du dig underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. Du lär dig att sätta plattor i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och hur man härdar fogar på rätt sätt

I utbildningen ingår även kurser inom husbyggnad samt yrkesinriktningen mot platt. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel fuktisolering, keramiska material, ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning.

En stor del av arbetet är praktik där du har goda chanser att få kontakt med företag för arbete efter avslutad utbildning.

Utbildningen passar dig som är noggrann och kan samarbeta, planera och organisera. Du behöver vara i god fysisk form och vara uthållig.

Kvalificering till plattsättare

Efter att du genomfört dina kurser i utbildningspaketet påbörjas en kvalificeringstid där du jobbar som lärling i ett branschföretag. Under kvalificeringstiden som är 24/30/36 månader beroende på yrke så har du en lärlingslön enligt gällande avtal.

Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Byggindustrins Yrkesnämnds, BYN:s kriterier.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Minst 15 procent av utbildningen består av APL där du får praktisk kunskap och erfarenhet inom yrket. Du genomför din APL på ett företag och följer arbetsplatsens arbetstider.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 eller delkurs 4. 

Utbildningens längd

  • 1300 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 49 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Vad gör en plattsättare?

Är du noggrann och kreativ kan plattsättare vara ett yrke för dig. En plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till större arbeten som ex simhallar.

Förutom att sätta plattorna ingår det i jobbet att göra det underarbete som krävs, till exempel att lägga en fuktspärr i våtutrymmen.

Var kan jag arbeta?

Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Vilken lön har en plattsättare?

En plattsättare har genomsnitt 36 400 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är brist på plattsättare inom de närmaste 5 åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv