$left
$middle

Busschaufför (yrkesförare – persontransporter)

Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke. Som chaufför möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt.

Utbildningens innehåll

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Utbildningen ger dig den kompetens som du behöver ha för att kunna arbeta som busschaufför. Med godkända resultat får du vid utbildningens slut körkortsbehörighet D och yrkeskompetensbevis för persontransporter (YKB).

Praktisk information

Förkunskaper

Kunskaper motsvarande svenska 1/svenska som andraspråk 1 samt svenskt B-körkort och körkortstillstånd behörighet D (bifoga kopior av körkort och körkortstillstånd till ansökan).

OBS! Det är inte möjligt att söka om du har eller har haft D-körkort.

Utbildningstid och ansökningsperiod

700 studiestödspoäng.

Utbildningsstart i januari och augusti.

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.

Studieform

Klassrum heltid.

I utbildningen ingår även arbetsförlagt lärande (APL).

Lägsta ålder 21 år vid kursslut. Är du under 23 år får du en begränsad behörighet (linjetrafik inom 50 km).

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för busschaufförer är väldigt god. De flesta av våra elever får arbete direkt efter avklarad utbildning.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

Mer om validering.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar