$left
$middle

Lastbilschaufför (yrkesförare – godstransporter behörighet CE)

Yrkesförare inom godstransporter är de chaufförer som transporterar allt det som vi alla behöver varje dag. Det kan vara korta körningar i närområdet eller körningar på hundratals mil rakt genom hela Europa. Yrkesförare kör med fordon och last för stora ekonomiska värden.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger de kunskaper och färdigheter som behövs för att som yrkesförare arbeta med godstransporter, både inom anläggningstransporter och styckegodstransporter, på ett säkert och kvalitetsmedvetet sätt. Du kommer att lära dig köra truck, tung lastbil och tung lastbil med tungt släp. Du lär dig också om de lagar och bestämmelser som styr yrkestrafiken. Du får även kunskap om hjullastare och lastbilsmonterad kran.

I utbildningen ingår också ADR 1-3 (ADR utbildning med möjlighet till examination på Trafikverket).

Med godkända resultat får du vid utbildningens slut möjlighet att nå körkortsbehörighet C/CE och yrkeskompetensbevis för godstransporter (YKB) samt truckkort.

Praktisk information

Förkunskaper

Kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk delkurs 4, matematik åk 9 samt svenskt B-körkort och körkortstillstånd behörighet CE (bifoga kopior av körkort och körkortstillstånd till ansökan).

OBS! Det är inte möjligt att söka om du har eller har haft C-körkort eller om du genomfört en tidigare komvuxutbildning som har gett dig ett D-körkort.

Utbildningstid och ansökningsperiod

1100 studiestödspoäng

Utbildningsstart i augusti.

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.

Studieform

Klassrum heltid.

I utbildningen ingår även arbetsförlagt lärande (APL).

Lägsta ålder 21 år vid kursslut.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för lastbilschaufförer är väldigt god. De flesta av våra elever får arbete direkt efter avklarad utbildning.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning.

Mer om validering.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar