Malmö stad
$left
$middle
Person kontrollerar en maskin som tillverkar medicin.
Person kontrollerar en maskin som tillverkar medicin.

Operatör inom Life Science

Som operatör inom läkemedelsindustrin eller Life Science, som den också kallas, arbetar du med produktion av produkter som läkemedel eller medicinsk utrustning. Utbildningen passar dig som gillar ordning och reda, och har lätt för att lära dig att arbeta med fasta processteg och rutiner.

I Malmö och övriga Öresundsregionen är det många Life Science-företag som idag behöver anställa fler operatörer. Du har därför mycket goda möjligheter till jobb efter utbildningen.

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen är framtagen i samarbete med företagen inom Life Science i Malmö, Lund och Helsingborg. Life Science omfattar många sorters företag som producerar läkemedel och medicintekniska hjälpmedel. Deras kunder kan vara sjukhus, apotek eller privatpersoner.

Du får lära dig att arbeta enligt god tillverkningssed, med så kallad GMP (Good manufacturing practice) och följa de särskilda kvalitetsrutiner som gäller i produktionen. Detta ställer krav på att personalen arbetar fokuserat och korrekt. Syftet med GMP är att säkerställa att produkterna är spårbara, säkra för patienten, effektiva och av hög kvalitet.

Som operatör behöver du också kunna sköta den produktionslinje som du arbetar med. Därför är det bra om du är intresserad av teknik och felsökning.

Utbildningen är på 35 veckor, genomförs på heltid och omfattar 800 p. Det ingår praktik, arbetsplatsförlagt lärande på 7 veckor och då får du möjlighet att komma ut och lära dig mer på ett av de Life Science-företag som ingår i vårt nätverk.

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Vi går på studiebesök på Life Science-företagen i Malmö så att du får se och lära dig mer om olika typer av företag.

Maskin paketerar tabletter.

Vanliga arbetsuppgifter för en operatör inom Life Science

  • Övervaka, kontrollera och styra processer
  • Underhålla maskiner i förebyggande syfte
  • Åtgärda driftstörningar
  • Granska och implementera säkerhetskontroller
  • Driva olika maskiner eller påbörja procedurer
  • Utföra tester för att kvalitetssäkra produkter
  • Delta i projekt för att höja produktionen och kvaliteten på produkten
  • Lösa akuta drivstörningar

Samarbete med branschen

Utbildningen är ett samarbete mellan Komvux Malmö, Sydsvenska Industri- och handelskammaren och företagen inom Life Science/läkemedelsbranschen.

Sydsvenska industri- och handelskammaren är en privat näringslivsorganisation som arbetar i sydsvenska företags intresse.

Under studietiden nätverkar du med flera arbetsgivare inom branschen samt gör din APL hos något av samarbetsföretagen. Målsättningen är att erbjuda dig en anställning efter avklarad utbildning.

Arbetsförlagt lärande

Det ingår praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Det är en viktig del av utbildningen där du utvecklar de färdigheter och förmågor som krävs för att arbeta som operatör inom Life Science.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 eller delkurs 4 samt matematik grundläggande nivå/grundskola årskurs 9 eller delkurs 4.

Utbildningens längd

  • 800 gymnasiepoäng
  • heltidsstudier
  • 35 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Allmän automationsteknik delkurs

AUOALLu0

50

Avhjälpande underhåll

DRIAVHu1

50

Datorstyrd produktion delkurs

DARDATu1S

50

Hygien

HYGHYG0

100

Industriell mätteknik

PRUIND0

50

Industritekniska processer

INUINU01

100

Läkemedelskemi (orienteringskurs)

KGYORI11C

50

Människan i industrin

MÄIMÄN01

100

Orienteringskurs till yrket och studier

KGYORI11

50

Produktionskunskap 1

PRDPRO01

100

Produktionsutrustning 1

PRUPRD01S

100

Ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.

Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.

Kvinna kontrollerar trycket på en maskin.

Passar du som operatör inom läkemedelsindustrin?

Här är egenskaper som är bra i yrket.

  • Stresstålighet: Under perioder är det mycket att göra samtidigt, därför är det viktigt att du kan arbeta bra under tidspress.

  • Struktur och ordning: Du behöver kunna hålla fokus och göra en sak i taget när du ansvarar för en produktionslinje som tillverkar läkemedel.

  • Organisationsförmåga: Det ingår i arbetet att du är strukturerad och följer gällande instruktioner.

  • Samarbetsförmåga: Som operatör arbetar man tillsammans och behöver vara bra på att kommunicera med kollegorna.

Vad gör en operatör inom läkemedelsindustrin?

En operatör inom Life Science arbetar med tillverkning av läkemedel eller medicintekniska produkter. Du arbetar i ett arbetslag som samarbetar och kommunicerar under arbetsdagen, men har också självständiga arbetsuppgifter med höga kvalitetskrav.

Varje moment under processen ska dokumenteras och signeras, vilket ställer krav på att du är noggrann och tycker om struktur. Det finns tydliga regler och instruktioner för hur en operatör ska arbeta och följa god tillverkningssed. Kraven på hygien och en ren arbetsmiljö kräver att du bär särskilda skyddskläder och skyddshandskar för att tillverkningen ska vara så steril och ren som möjligt.

Var kan jag arbeta?

Som operatör inom Life Science kan du arbeta på små och stora företag som tillverkar läkemedel eller medicintekniska produkter.

Vilken lön har en Operatör inom Life Science?

Som operatör inom Life Science har du i genomsnitt ca 33 000 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

I Malmö och övriga Öresundsregionen är det många Life Science-företag som idag behöver anställa fler operatörer för att kunna utvecklas och fortsätta leverera produkter med rätt kvalitet. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket goda möjligheter till arbete.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö. Våra utbildningar finns på olika platser runt om i Malmö. Se adresser och kontaktuppgifter till alla våra verksamheter.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Utbildningen är på heltid och läses på plats i skolan. Läs mer om olika sätt att studera. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv