Malmö stad
$left
$middle
Två elever i varselkläder uppställda framför Agnesfrids gymnasiums övningsbuss. 

Bussförare (yrkesförare persontransporter)

Som busschaufför ansvarar du för säker och bekväm transport av passagerare med olika typer av bussar. Det är ett yrke som kräver noggrannhet, goda körfärdigheter och en stark känsla för säkerhet och service.

Möjligheterna till arbete efter utbildningen är goda. Som bussförare kan du arbeta som anställs hos kollektivtrafikföretag, charterföretag, skolbussföretag eller som egenföretagare.

Hur ser utbildningen ut?

Under din utbildning till busschaufför lär du dig allt som behövs för att köra buss på ett säkert och professionellt sätt. Det inkluderar att lära sig reglerna för trafiken och hur du hanterar en stor buss på vägen.

Du tränar på att köra olika typer av bussar och hur man hanterar dem i olika situationer. Utbildningen fokuserar även på att lära sig hur man tar hand om passagerarna på ett trevligt och hjälpsamt sätt. Du får också lära dig om säkerhetsföreskrifter och hur du agerar vid nödsituationer.

Det är en praktisk utbildning där du får köra buss under handledning för att få erfarenhet och självförtroende. Målet är att bli en skicklig och ansvarsfull busschaufför som kan ge passagerarna en trygg och bekväm resa.

Utbildningen ger dig den kompetens som du behöver ha för att kunna arbeta som busschaufför. Med godkända resultat får du vid utbildningens slut körkortsbehörighet D och yrkeskompetensbevis för persontransporter (YKB).

Utbildningen passar dig som är noggrann och ansvarsfull med god känsla för kundservice.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska åk 9 /svenska som andraspråk åk 9, samt svenskt B-körkort och körkortstillstånd grupp 3 behörighet D.

Detta är ett yrkespaket som riktar sig till dig som inte har eller har haft den aktuella körkortsbehörigheten. Det är inte möjligt att söka om du har eller har haft D-körkort, om du har godkänt betyg i yrkestrafik 1a och 1b från gymnasiet eller godkända betyg i någon av kurserna som ingår i utbildningen.

Lägsta ålder är 21 år vid kursstart. För att få full behörighet måste du vara 23 år vid kursens avslutande. Är du under 23 år får du en begränsad behörighet (linjetrafik inom 50 km).

Utbildningens längd

  • 700 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 23 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Orienteringskurs

KGYORI11F

100

Persontrafik

PESPER1

200

Taxitrafik

PESTAX0

100

Yrkestrafik – vux

TRAYRK1

300

Ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.

Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.

Bussförare med händerna på bussens ratt.

Passar du som bussförare?

Förmågor som kan vara bra att ha som bussförare.

  • Initiativförmåga: Du behöver kunna agera självständigt och lösa problem som kan uppstå, som bussförare arbetar man ofta ensam.

  • Uppmärksam: Det är viktigt att du är uppmärksam och lyhörd på omgivningen och trafiken.

  • Serviceinriktad: Du möter många människor i yrket och det är viktigt att du har kundens behov i centrum och agerar med trevligt bemötande. Du behöver kunna ge och ta emot information så att resenärerna förstår.

  • Säkerhetsfokus: Det är viktigt att du sätter säkerheten för bussens passagerare i första rummet. Bussföraren är ansvarig för att passagerarna färdas på ett säkert sätt.

Vad gör en busschaufför?

Som bussförare kör du expressbuss, flygbuss, färdtjänst eller linjetrafik. Arbetet är varierande och ansvarsfullt. Som chaufför ansvarar du för säker och bekväm transport av passagerare från en plats till en annan. Du är en viktig del av människors dagliga resor, oavsett om det är till arbete, skola eller fritidsaktiviteter.

Jobbet kräver goda körfärdigheter och tålamod, särskilt i trafiken och under olika väderförhållanden. Du interagerar dagligen med olika människor och behöver ha en vänlig och hjälpsam attityd gentemot passagerarna. Det är viktigt att hålla tidtabeller och säkerställa passagerarnas säkerhet.

Arbetsdagarna kan vara flexibla och variera beroende på tidtabeller och rutter. Trots utmaningarna ger jobbet som busschaufför möjlighet att skapa en positiv inverkan på människors vardag genom att erbjuda pålitlig och trygg kollektivtrafik.

Var kan jag arbeta?

Som bussförare är du anställd vid busstrafikföretag eller arbetar som egen företagare.

Vilken lön har en busschaufför?

En busschaufför har genomsnitt 30 300 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är brist på busschaufförer inom de närmaste 5 åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du genomför din utbildning på Agnesfrids gymnasium, Agnesfridsvägen 184 C. Våra utbildningar finns på olika platser runt om i Malmö. Se adresser och kontaktuppgifter till alla våra verksamheter.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning på heltid. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Frasse Franzén

Kontaktinformation och länkar

sv