Kock, restaurang och storkök
Kockyrket passar dig som söker ett kreativt yrke där du jobbar tillsammans med andra för att ge människor en upplevelse. Under utbildningen lär du dig allt från husmanskost till mer avancerade maträtter. Det är ett fartfyllt och roligt arbete där möjligheterna till jobb är väldigt goda i framtiden.
Efter utbildningen kan du arbeta på större och mindre restauranger eller i storkök på exempelvis skolor, sjukhus eller industrier.
Hur ser utbildningen ut?
Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som kock. Det får både teoretiska och praktiska kunskaper.
Våra duktiga restauranglärare lär ut den snabbaste knivtekniken, hur du håller rent och snyggt på arbetsplatsen, namnen på många annorlunda grönsaker och frukter - och mycket mer. Du kommer att få prova på både restaurangarbete med à la carterätter och storkök där vi lagar många portioner på en gång.
Vi förbereder dig för ett kreativt yrke med stor sammanhållning inom arbetsteamet och som ger motivation och glädje över att ge människor en upplevelse.
Du studerar på Malmö Restaurangskola som driver en egen offentlig restaurang och ett konditori. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.
Arbetsförlagt lärande
Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Det är en viktig del av utbildningen där du utvecklar de färdigheter och förmågor som krävs för att arbeta inom restaurang/storkök.
Vem kan läsa utbildningen?
Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk årskurs 9/delkurs 4.
Utbildningens längd
- 1550 studiestödspoäng
- heltidsstudier
- 69 veckor
Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.
Kurser och poäng
I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.
Kurslista
Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.
Utbildningar på ansökningswebben.
Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.
Kurser | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Branschkunskap inom restaurang | MÅTBRC0 | 100 |
Hygien | HYGHYG0 | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | 100 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | 100 |
Matlagning 2 | MALMAL02 | 200 |
Matlagning 3 | MALMAL03 | 200 |
Matlagning 4 | MALMAL04 | 200 |
Mat och dryck i kombination | MACMAT0 | 100 |
Orienteringskurs introduktion | KGYORI11C | 100 |
Orienteringskurs validering | KGYORI11D | 50 |
Service och bemötande 1 | SEVSEV01 | 100 |
Specialkoster | MALSPE0 | 100 |
Komvuxarbete | KVARRL | 50 |
Ämnesbetyg
För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.
Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.
Besök våra restauranger och konditori
Passar du som kock?
Här är egenskaper som är bra i yrket som kock
Stresstålighet: Under perioder är det mycket att göra samtidigt, därför är det viktigt att du kan arbeta bra under tidspress.
Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att du kan göra flera saker samtidigt.
Organisationsförmåga: Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.
Samarbetsförmåga: Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.
Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.
Vad gör en kock?
En kock arbetar med att laga mat på restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Var kan jag arbeta?
Som kock kan du arbeta överallt där det lagas mat; i storkök, på restauranger, i skolbespisningar eller på vårdhem. Du kan även arbeta på fartyg, då kallas man oftast för intendent eller sjökock Som kock har du även goda möjligheter att arbeta utomlands.
Vilken lön har en kock?
En kock har genomsnitt 27 800 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var man arbetar man har samt arbetslivserfarenhet.
(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda möjligheter till jobb för kockar, köksmästare och souschefer under de närmaste åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha goda chanser att få arbete direkt efter avslutad utbildning.
Bra att veta
Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.