Malmö stad
$left
$middle
Koncentrerad man med rörtång installerar kran. 

Fastighetsreparatör / fastighetsskötare

Som fastighetsreparatör/fastighetsskötare ansvarar du för underhåll och skötsel av bostadshus, kontorsbyggnader eller industriella anläggningar. Det är ett mångsidigt yrke med varierande arbetsuppgifter. Yrket passar dig som har god social kompetens och är en bra problemlösare.

Efter utbildningen kan du arbeta på fastighets- eller bostadsbolag.

Hur ser utbildningen ut?

Under din utbildning till fastighetsreparatör/fastighetsskötare får du de grundläggande kunskaperna som krävs för yrket. Utbildningen varvar både teori och praktik.

Under utbildningen får du utveckla dina kunskaper i bland annat montering och installation, felsökning, reparation samt underhåll av fastigheter, tekniska anläggningar och system.

Du kommer att lära dig att utföra mindre el-reparationer, som att byta ut trasiga ljusarmaturer, byta eluttag och säkringar och hantera problem med uppvärmning, ventilation och klimatanläggningar.

I arbetet som fastighetsreparatör/fastighetsskötare möte du många människor med olika personligheter. Yrket passar därför dig som är serviceinriktad och som kan lyssna av människor på ett professionellt sätt.

Utbildningen följer Skolverkets rekommendationer på utbildningsplan samt de kvalitetskrav som ställs av yrkesnämnd.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska / svenska som andraspråk grundläggande nivå / grundskola årskurs 9 eller delkurs 4 samt matematik grundläggande nivå / grundskola årskurs 9 eller delkurs 4.

Utbildningens längd

  • 1200 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 48 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Elkraftteknik

ELRELF0

100

Entreprenörskap

ENTENR0

100

Fastighetsförvaltning

FAFFAS0

100

Fastighetskommunikation

FAFFAT0

100

Fastighetsservice – byggnader

FASFAS0

100

Fastighetsservice – VVS

FASFAE0

100

Luftbehandling

VETLUF0

100

Praktisk ellära

ELLPRA0

100

Sanitetsteknik 1

VVISAN01

100

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100

Värmelära

SYSVÄM0

100

Komvuxarbete

KYARVF

100

Ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.

Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.

Fastighetsskötare fyller ett släp.

Arbetsuppgifter som ingår i jobbet som fastighetsreparatör / fastighetsskötare

  • Underhåll och reparationer: Fastighetsreparatören ansvarar för att utföra reparationer och underhållsarbete inom och utanför fastigheten.

  • Övervakning och tillsyn: Fastighetsskötaren ser till att fastigheten är i gott skick och säkerställer att alla system och apparater fungerar som de ska.

  • Kundkontakt: Fastighetsskötaren kan också vara den som hyresgäster eller företagskunder kontaktar vid problem eller frågor angående fastigheten.

  • Säkerhet: Fastighetsskötaren ansvarar ofta för fastighetens säkerhet, inklusive övervakningssystem och brandlarm.

  • Teknisk kompetens: Fastighetsskötaren behöver ha grundläggande teknisk kompetens och kunskap om olika hantverksområden för att kunna utföra reparationer och underhållsarbete på ett effektivt sätt.

Vad gör en fastighetsreparatör / fastighetsskötare?

Som fastighetsreparatör eller fastighetsskötare ansvarar du för underhåll och skötsel av olika typer av fastigheter, som bostadshus, kontorsbyggnader eller industriella anläggningar. Det är ett mångsidigt yrke med varierande arbetsuppgifter beroende på fastighetens behov.

I ditt arbete utför du service och reparationer på fastighetens olika system för att se till att det fungerar korrekt. Det inkluderar VVS- el- värme- och ventilationssystem.

Fastighetsreparatören ansvarar för att utföra reparationer och underhållsarbete inom och utanför fastigheten. Det kan inkludera allt från att fixa läckande kranar och trasiga fönster till att byta ut elektriska komponenter eller reparera väggar och tak.

Andra arbetsuppgifter inkluderar att ta emot inrapporterade felanmälningar digitalt och att åtgärda dem samt att utföra underhållsarbeten tillsammans med andra kollegor.

Var kan jag arbeta?

Som fastighetsreparatör/fastighetsskötare kan du vara anställd av fastighetsbolag, bostadsbolag eller företag som i sin tur säljer tjänster till bostadsföretag.

Vilken lön har en fastighetsreparatör / fastighetsskötare?

En fastighetsreparatör/fastighetsskötare har genomsnitt 29 400 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är medelgoda möjligheter att få arbete som fastighetsreparatörer/fastighetsskötare inom de närmaste 5 åren. Möjligheterna till arbete varierar beroende på var i Sverige du bor.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du gör din utbildning på Astar AB, Fosievägen 8, Malmö. Läs mer om Astar AB på skolans egen webbplats.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning på heltid. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv