Malmö stad
$left
$middle
En person som skruvar på några kranar.

VVS-montör

Som VVS-montör jobbar du med att montera rörledningar och annan utrustning vid ny- och ombyggnation av fastigheter. Det är ett kreativt och självständigt yrke som passar dig som har god problemlösningsförmåga. Möjligheterna att får jobb efter utbildningen är mycket stora.

Som VVS-montör kan du driva eget företag eller vara anställd av installationsföretag som arbetar på uppdrag av privatpersoner, byggföretag och fastighetsbolag.

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen till VVS-montör ger dig de grundläggaren kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna arbeta med installation, underhåll och reparation av VVS-system i olika typer av byggnader.

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper i montering och installation, felsökning, reparation, drift och underhåll inom VVS-montörers arbetsområde.

Utbildningen innehåller grundläggande teori om VVS-system, material, verktyg och installationstekniker. Du lär dig matematiska beräkningar relaterade till VVS-system och att läsa och tolka tekniska ritningar och scheman. En viktig del av utbildningen är också säkerhetsföreskrifter, arbetsmiljö och hantering av farliga ämnen och verktyg.

Du får praktiska kunskaper om hur du installerar olika typer av VVS-system, rördragning, montering av armaturer och installation av värmesystem. Du för öva på att använda olika verktyg och maskiner.

Utbildningen passar dig som tycker om att lösa problem och som har god social förmåga.

VVS-college och vuxenutbildning

Utbildningen är utformad enligt Skolverkets rekommendationer på utbildningsplan samt de kvalitetskrav som ställs av VVS college, VVS branschens yrkesnämnd.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk A eller 1 och matematik A eller 1.

Utbildningens längd

  • 1500 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 60 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Kurser och poäng

I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Utbildningar på ansökningswebben.

Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.

Kursinnehåll

Kurser

Kurskod

Poäng

Elkraftteknik

ELRELF0

100

Entreprenadteknik

VVIENT0

100

Injusteringsteknik

SYSINJ0

100

Sanitetsteknik 1

VVISAN01

100

Sanitetsteknik 2

VVISAN02

100

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100

Verktygs och materialhantering

VEKVEK0

100

VVS gassvetsning rör

VVIVVG0

100

VVS svets och lödning rör

VVIVVS0

100

VVS-teknik

VVIVVT0

200

Värmelära

SYSVÄM0

100

Värmeteknik 1

VVIVAR01

100

Värmeteknik 2

VVIVAR02

100

Komvuxarbete

KYARVF

100

Ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.

Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.

Rörmokare framför ett rörsystem.

Förmågor som kan vara bra att ha som VVS-montör

  • Initiativförmåga: Förmåga att agera handlingskraftigt i situationer som kräver ett snabbt och översiktligt ingripande.
  • Självständighet: Förmåga att kunna ta ansvar och arbeta på egen hand.
  • Problemlösningsförmåga: Förmåga att kunna hantera och övervinna oväntade och besvärliga situationer som kan uppstå i arbetet.
  • Organisationsförmåga: Förmåga att planera och lägga upp sitt eget arbete.
  • Kreativ förmåga: Förmåga att tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna.

Vad gör en VVS-montör?

Som VVS-montör (även kallad rörmokare eller rörmontör) jobbar du med att montera rörledningar och annan utrustning vid ny- och ombyggnation av fastigheter. Du installerar värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och styr- och reglerutrustning.

VVS-montören kapar, bockar och sammanfogar rör och ansluter dem till den utrustning som installeras. Det sker ofta genom svetsning och lödning. Yrket är ett hantverk som har förnyats med ny teknik då datorer ofta används i anläggningarna.

Yrket består av varierande arbetsuppgifter inom både bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. Förutom installation arbetar du också med skötsel, drift, felsökning och reparationer i fastighetstekniska system.

För att vara framgångsrik i yrket är en förmåga för service och problemlösning avgörande egenskaper, såväl som kompetens inom styr- och reglerteknik.

Var kan jag arbeta?

Som VVS-montör är du oftast anställd av eller driver eget installationsföretag som arbetar på uppdrag av exempelvis privatpersoner, byggföretag och fastighetsbolag.

Vilken lön har en VVS-montör?

En VVS-montör har genomsnitt 36 000 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var du arbetar samt hur lång arbetslivserfarenhet du har.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är stor brist VVS-montörer inom de närmaste 5 åren. Det innebär att du som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete. Det är en fördel att ha B-körkort när du söker arbete.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du gör din utbildning på Astar AB, Fosievägen 8, Malmö. Läs mer om Astar AB på skolans egen webbplats.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning på heltid. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv