Malmö stad
$left
$middle

Undersköterska – validering och kompletterande studier

Utbildningen vänder sig till dig som har erfarenhet av arbete eller utbildning inom vård och omsorgsområdet. Den ger dig möjlighet att validera dina kunskaper och studera de kunskaper du saknar. Undersköterska är en skyddad yrkestitel och ett viktigt och omväxlande yrke där utsikterna till jobb i framtiden är mycket goda.

Efter utbildningen kan du arbeta inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri samt inom verksamheter för barn, unga och vuxna i behov av funktionsstöd.

Hur ser utbildningen ut?

Utbildningen startas med validering. De 10 första veckorna studerar du på heltid och validerar av dina kunskaper. Valideringen omfattar både teoretiska kunskaper och olika praktiska moment inom vårdyrket.

Under den praktiska valideringen behöver du vara på en arbetsplats cirka 35 timmar per vecka under cirka 3 veckor beroende på hur många kurser du ska validera. Du kommer att följa en valideringshandledares schema, kvällar och helger.

Efter valideringen sammanställs dina resultat och kompletterande studier planeras. Planeringen sker i samråd mellan dig och valideringsamordnare/lärare. Du kan önska studietakt under de kompletterande studierna men studerar du med bibehållen grundlön bestämmer arbetsgivaren studietakten. Studiernas längd påverkas också av vilka kurser du ska läsa och när dessa erbjuds.

Utbildningen är en kombination av olika studieformer. Du studerar ensam och tillsammans med andra. Seminarier, praktiska moment, skriftliga arbeten och självständiga studier blandas. Du behöver ha tillgång till egen dator, god datorvana och internetuppkoppling för att kunna studera.

Arbetsförlagt lärande

Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Under din APL följer du din handledares schema cirka 35 timmar per vecka. Oregelbundna arbetstider, även kvällar och helger ingår.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är till för dig som har erfarenhet av yrkesområdet eller utländsk vårdutbildning som du vill validera mot undersköterska. Vi rekommenderar att du som söker har minst ett års relevant yrkeserfarenhet.

För att söka behöver du ha kunskaper motsvarande grundläggande nivå i matematik, årskurs 9, samhällskunskap årskurs 9 och biologi årskurs 9 eller biologi 1/naturkunskap 1a2/naturkunskap 1b eller medicin 1.

Du ska också ha betyg i svenska 1/svenska som andraspråk 1 (eller motsvarande kurser).

Utbildningens längd

  • 1650 studiestödspoäng
  • deltid, heltid eller intensivt
  • max 72 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt. Utbildningens längd varierar beroende på dina förkunskaper, studietakt och när kurserna erbjuds.

Ämnen och poäng

I ämnesplanen finns namn, ämnesnivåkod och antal poäng på de ämnen och nivåer som ingår i utbildningen.

Innehåll, ämnen och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade ämnesplanerna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Ämnen och nivåer

Ämnen

Ämnesnivåkod

Poäng

Anatomi och fysiologi, nivå 1b

ANAT1B00X

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 1

FUNK1000X

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 2

FUNK2000X

100

Gerontologi och geriatrik, nivå 1

GERO1000X

100

Hälso och sjukvård, nivå 1

HALC1000X

100

Hälso och sjukvård, nivå 2

HALC2000X

100

Omvårdnad, nivå 1

OMVR1000X

100

Omvårdnad, nivå 2

OMVR2000X

100

Psykiatri, nivå 1

PSYK1000X

100

Psykiatri, nivå 2

PSYK2000X

100

Psykologi, nivå 1

PSYL1000X

50

Socialomsorg, nivå 1

SOCL1000X

100

Socialomsorg, nivå 2

SOCL2000X

100

Vård och omsorg – specialisering, nivå 1

VARD1000X

100

Handledning i vård och omsorg, nivå 1

HANL1000X

50

Handledning i vård och omsorg, nivå 2

HANL2000X

50

Orienteringskurs – validering

VGYOR1D

200

Nyhet ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen.

Hampus – Utbildningen gav så mycket mer än jag förväntat mig

”Jag hade haft fördomar om att jobba inom vården men började snabbt gilla arbetet. Jag såg vilken påverkan det hade för de äldre på boendet. Hur det där lilla extra engagemanget jag la ner för att skapa en trevligare miljö kunde förändra en persons upplevelse av sin tillvaro".

Var gör en undersköterska?

En undersköterska inom hälso- och sjukvården övervakar patienter och rapporterar förändringar till andra yrkesgrupper. Undersköterskan tar prover, tar fram provsvar och journaler, förbereder patienterna för behandling och assisterar läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.

I undersköterskans uppdrag ingår också att skapa trygghet för patienter och anhöriga. Undersköterskan inom hälso- och sjukvården hjälper patienter med personlig hygien och av- och påklädning. Undersköterskan förbereder patienter och undersöknings-/behandlingsrum inför olika insatser. Ibland ingår det i arbetet att bädda sängar, servera mat till patienter och fylla på förråd med material.

Var kan jag arbeta?

Efter utbildningen kan du jobba inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri samt inom verksamheter för barn, unga och vuxna i behov av funktionsstöd. Olika verksamheter använder olika yrkestitlar som exempelvis undersköterska, stödassistent, personlig assistent, skötare, boendestödjare, elevassistent.

När du avslutar din undersköterskeutbildning får du ett diplom från Vård- och omsorgscollege och ett betygsdokument. Diplomet är ett kvitto på att du har läst en kvalitetssäkrad utbildning och har de förkunskaper som framtida arbetsgivare efterfrågar.

Från och med den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel.

Vilken lön har en undersköterska?

En undersköterska har i genomsnitt 30 700 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var man arbetar samt om du har arbetslivserfarenhet.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Det finns goda möjligheter till arbete både nu och i framtiden. Arbetsgivarna har svårt att rekrytera undersköterskor och hälften av alla arbetsgivare rapporterar brist på undersköterskor.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du genomför din utbildning på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö. Våra utbildningar finns på olika platser runt om i Malmö. Se adresser och kontaktuppgifter till alla våra verksamheter.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Denna utbildning bedrivs som klassrumsundervisning samt ute på en arbetsplats. Du kan välja studietakt. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Frasse Franzén och Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv