$left
$middle

Så funkar sfi

Sfi är till för dig som behöver lära dig svenska, har fyllt 16 år och bor i Malmö. Det är gratis att studera på sfi. Du anmäler dig under hela året via vår digitala e-tjänst eller på Sfi-anmälan Malmö.

Vad är sfi?

Sfi är studier i svenska för dig som har invandrat till Sverige. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du inte kan läsa och skriva får du även lära dig det.

Vem får läsa sfi?

Du har rätt att studera sfi på Komvux Malmö från och med 1 juli det år du fyller 16 år. Du ska också vara folkbokförd i Malmö kommun och sakna grundläggande kunskaper i svenska språket. Om det är första gången du anmäler dig ska du få en plats inom tre månader från anmälningsdatum.

Sfi för dig som är EU-medborgare

Om du är EU- eller EES-medborgare och vill studera svenska för invandrare (sfi) och ännu inte fått personnummer eller samordningsnummer kan du ändå ansöka om att få anmäla dig till sfi.

>> Ansökan om rätt att studera sfi för EU- /EES-medborgare.

Sfi för dig som är ukrainare under skydd av massflyktsdirektivet

Du som är ukrainare och kommit till Sverige under skydd av massflyktsdirektivet och vill studera svenska för invandrare (sfi) behöver först ansöka om tillfälligt nummer för att kunna anmäla dig till sfi. För att ansöka måste du vara bosatt i Malmö och kunna styrka ditt ukrainska medborgarskap och uppehållstillstånd i Sverige. Om du bor i en annan kommun ska du vända dig till din hemkommun.

>> Ansökan om tillfälligt nummer för ukrainska medborgare.

Hur lång är utbildningen på sfi?

När du börjar studera sfi gör du en planering för dina studier med din lärare. Hur länge du behöver studera beror på hur mycket svenska du kan sedan tidigare och vilken tid och möjlighet du har att studera språket.

Får jag betyg?

Efter avslutad kurs får du ett betyg: G eller IG.

Kostar det att studera sfi?

Att studera sfi kostar inget. Du behöver inte betala för böcker eller material som du använder under kursen.

Kan jag få ersättning från CSN när jag studerar sfi?

Du kan inte få studiemedel från CSN när du studerar sfi.

Kan jag studera sfi med a-kassa?

Om du har ersättning från a-kassan och vill läsa sfi är det viktigt att du kontaktar din a-kassa först. Det gäller oavsett om du bara planerar att läsa på distans, kväll eller flexibla studier.

Om du börjar att studera utan att ha fått ett godkännande av din a-kassa riskerar du att bli skyldig att betala tillbaka ersättning.

Är du mellan 16–19 år?

Om du är 16–19 år kan du läsa svenska som andraspråk på gymnasieskolans språkintroduktion.

>> Språkintroduktion och gymnasieskola för nyanlända.

Bor du i en annan kommun?

Om du inte bor i Malmö måste den kommun du bor i godkänna din anmälan för att du ska få studera sfi på Komvux Malmö. Du tar kontakt med din hemkommun och skickar in en ansökan. Du hittar ansökningsblanketten i våra digitala sfi-anmälan.

Du kan göra din anmälan till sfi via e-tjänsten medan du väntar på svar från din kommun. Vill du studera på en folkhögskola ska du vända dig direkt till skolan för att anmäla dig.

>> Anmäl dig till sfi via vår e-tjänst.

Är du ny i Sverige?

Som nyanländ flykting eller invandrare i Malmö kan du besöka Integrationscenter. Här får du information om det svenska samhället och rådgivning.

>> Integrationscenter – Information och stöd till dig som är ny i Sverige.

Prövning

Om du inte har godkänt kursbetyg på sfi, kan du ansöka om prövning på någon av våra delkurser. Kontakta Sfi-anmälan Malmö för mer information.

>> Sfi-anmälan Malmö.

Kontaktinformation och länkar

sv