Malmö stad
$left
$middle
Vy över Öresundsbron under byggtiden. Utsikt från Lernacken.

Vy över Öresundsbron under byggtiden. Utsikt från Lernacken i Malmö. Foto: Pierre Mens

Förre ministern: ”Lätt att komma överens med danskarna”

Det är i dag över 30 år sedan Sveriges kommunikationsminister och danska trafikministern skrev under ett avtal om att bygga Öresundsbron. Förre detta kommunikationsministern Georg Andersson menar att det var ett antal brinnande frågor som avgjorde att bygget av bron kunde genomföras.

När Georg Andersson (S), den svenske kommunikationsministern med ansvar för infrastruktur mellan 1989 till 1991, minns tillbaka till tiden då han skrev under avtalet med Danmark om att bygga Öresundsbron är det inte förhandlingarna med danskarna som är mest minnesvärda. I stället är det den heta svenska debatten som gör sig påmind.

– Det gick ganska lätt att komma överens med danskarna och då bytte de ändå regering under förhandlingarna på grund av en regeringskris. Men de hade ju sedan tidigare skaffat sig erfarenhet av broar genom bygget av Stora Bält-bron också, säger Georg Andersson

– Den stora frågan var att komma överens på svenska sidan. Det var delade meningar både mellan partierna och inom partierna, likväl som lokalt. Jag själv fick jobba intensivt inom Socialdemokraterna, fortsätter han.

Tog beslutet i sportstugan i Tärnaby

Frågorna kring Öresundsbron var till en början många; Var skulle den byggas? Skulle det vara en tunnel eller bro? Skulle det endast byggas för tågtrafik eller kombinerat med vägtrafik? Och vilka konsekvenser skulle det få för miljön i Öresund? Men efter ett omfattande utredningsarbete var det till slut dags för kommunikationsministern att själv ta ett beslut om vilken linje han skulle driva. Det beslutet tog han i familjens sportstuga i Tärnaby.

– Grundat i utredningsunderlaget gjorde vi bedömningen att vi kunde bygga bron utan statliga subventioner och att det inte skulle bli så stora ingrepp på miljön. Det blev avgörande, säger Georg Andersson.

Firad efter tufft beslut

Efter att Georg hade övertygat inte minst sitt egna parti och regeringen om att en Öresundsbro var rätt väg framåt var det den 23 mars 1991 dags att skriva under avtalet. Efter signeringen tog den svenska delegationen färjan över till Malmö och åkte direkt till Socialdemokraternas distriktsmöte där han blev firad. Även om många var kritiska när beslutet togs så kan Georg Andersson i dag konstatera att det var rätt beslut.

– Så här i efterhand får jag väldigt många tack för att det blev av, till och med från folk jag inte känner, säger han.På frågan om betydelsen av infrastruktur för att stärka samarbetet med våra nordiska vänner är han övertygad.

– Det är helt nödvändigt och helt grundläggande och Öresundsbron är definitivt inte den sista förbindelsen, säger Georg Andersson.

Faktaruta – Så skulle processen mot en Öresundmetro kunna se ut

Just nu genomför både Malmö stad och Köpenhamn kommunutredningar för att planera för en Öresundsmetro. Utöver det utreder Trafikverket redundans och kapacitet över Öresund där de även tar med tidigare föreslagna Öresundsförbindelser.

Den vidare processen för att förverkliga en Öresundmetro skulle kunna likna den för Öresundsbron:

  1. Öresundsmetron skrivs in i nationella infrastrukturplanen
  2. Gemensam avsiktsförklaring om mellanstatlig utredning – inklusive förslag på finansieringsmodell
  3. Avtal mellan svenska och danska regeringen om byggandet av en Öresundsmetro
  4. Regeringen lägger fram proposition om byggandet av Öresundsmetron som beslutas av riksdagen
  5. Byggstart
sv