Malmö stad
$left
$middle

Trafikverket vill ta nästa steg - tillsammans med Danmark

En ny utredning från Trafikverket pekar på att nya infrastruktursatsningar i Öresundsregionen kan få betydande effekter för den regionala utvecklingen. För att komma framåt i frågan vill Trafikverket se en gemensam dansk-svensk utredning.

Den första juli lämnade Trafikverket över utredningen "Kapacitet och redundans för transporter över Öresund" till regeringen. Utredningen studerar framtida kapacitet och redundans för både person- och godstrafik på väg och järnväg. Trafikverket tittar också närmare på tre förslag till nya förbindelser över Öresund, där Öresundsmetron är en av dem

Regional utveckling bör prioriteras

Utredningen har fokus på kapacitet och redundans, men pekar också på de regionala vinster som väntas komma av att stärka förbindelserna mellan Sverige med Danmark. Kortare restider mellan länderna och mer kapacitet i rusningstid kommer ha positiva effekter på arbetsmarknaden, främja integrationen mellan länderna och göra regionen mer attraktiv i stort. Trafikverket menar att nyttor som dessa bör ligga till grund för framtida beslut om utveckling av infrastrukturen i regionen.

Det finns en plan för att ansluta Öresundsmetron

Utredningen tar inte ställning för någon av de tre förslagen till ny förbindelse. Däremot menar man att Öresundsmetrons mottaglighet på den danska sidan är en stor fördel. Köpenhamns kommun utreder en anslutning av Öresundsmetron till deras eget tunnelbanesystem. Den nya linjen M5. Även den regionala och lokala uppbackningen för projektet beskrivs som en viktig komponent.

Trafikverket vill ta nästa steg - tillsammans med Danmark

I slutsatserna gör Trafikverket sin syn på vägen framåt för en ny Öresundsförbindelse tydlig: den danska och svenska regeringen uppmanas att gemensamt utreda frågan vidare.

– Att arbeta vidare med de här frågorna tror vi är väldigt viktigt och att vi gör det i en gemensam process. Vi föreslår därför ett fortsatt bilateralt arbete på initiativ av de två ländernas regeringar, där de svenska och danska myndigheterna med ansvar för transportsystemet får ett gemensamt uppdrag kring utmaningar, mål och prognoser för transportsystemet i Öresundsregionen, säger Trafikverkets direktör för södra regionen Anna Wildt-Persson i ett pressmeddelande.

sv