Malmö stad
$left
$middle

Risebergabäcken

Ett tätare Malmö innebär fler hårdgjorda ytor. Nu ser vi över möjligheten att minska dagvattenflödet i Risebergabäcken och på så sätt minska risken för översvämningar och förbättra vattenkvaliteten.

Sedan Risebergabäcken rätades ut och fördjupades på 1800-talet har Malmö vuxit ordentligt. Allt mer av bäckens avrinningsområde är nu hårdgjort samtidigt som bäcken tar emot cirka en tredjedel av Malmös dagvatten.

Inom projektet City Blues tar vi hänsyn till allt arbete som pågår i och kring bäcken när vi utformar en plan för att sänka vattenhastigheten och minska översvämningsrisken i ån. Här ingår det också försök att förbättra vattenkvaliteten och på så sätt förbättra den biologiska mångfalden.

I takt med att städerna blir tätare, samtidigt som klimatet förändras, ökar risken för både översvämning och torka. Med hjälp av en plan för Risebergabäcken kan vi minska risken för att bäcken svämmar över eller att vattnet förorenas, samtidigt som det bidrar till en mer hälsosam och attraktiv stad.

Tidplan och metod

Arbetet med att ta fram planen för Risebergabäcken startades under år 2024 och kommer avslutas hösten år 2026.

Under projektets gång kommer det att arrangeras workshops med flera olika aktörer som på något sätt är knutna till Risebergabäcken. Här kommer vi ta fram förslag som kan ligga till grund för hur Risebergabäcken och dess närområde kan utvecklas.

Finansiering

Projektet City Blues är delfinansierat av EU via Interreg Baltic Sea med sammanlagt sju europeiska partners. Tammerfors kommun är leadpartner och utöver Malmö är Århus kommun, Tartu kommun, Tallins tekniska universitet, Berlin Centre of competence of Water och Stavanger Universitet med som projektpartners.

Projektet finansieras av Europeiska unionen
sv