Malmö stad
$left
$middle

Grönska för alla med modellen 3-30-300

Träd och grönska har många positiva effekter för stad och dess invånare. Därför är det en rättvisefråga att alla Malmöbor har närhet till grönska. I Malmö jobbar vi för att införa en modell för en grön stad för alla som bor och verkar här.

En grön stad är en attraktiv stad där många vill bo och verka. Genom att mäta mängden grönska och träd i Malmö kan vi identifiera bristområden och rikta våra insatser rätt.

3-30-300 – en grön formel

Modellen vi använder kallas 3-30-300 och innebär att:

  • alla i Malmö ska se minst tre träd från sin bostad, skola eller arbetsplats,
  • alla stadskvarter ska täckas av minst 30 procent trädkronor och
  • alla Malmöbor ska ha max 300 meter till närmsta grönområde.

3-30-300 inkluderar alla träd i Malmö, både på kommunal och privat mark. Målsättningen är att skapa en grön stad som bidrar till Malmöbornas hälsa och välmående och som kan sänka temperaturer vid värmeböljor, fördröja vatten vid skyfall och främja biologisk mångfald.

Nu utreder vi hur införandet av 3-30-300 ska gå till med de förutsättningar vi har i Malmö. Att nå 30 procents krontäckningsgrad, alltså den yta av marken som täcks av trädkronor, i Malmös alla områden kommer att vara den största utmaningen i införandet.

Ökad krontäckning i befintliga områden

I befintliga stadskvarter, särskilt i centrum, är det som svårast att nå 30 procents krontäckning. Det beror på att platsen för träd är begränsad både under och över mark på grund av bland annat ledningar och bebyggelse. Därför kommer vi behöva prioritera vilka insatser vi gör och i vilka områden.

Områden med låg krontäckning, hög barnfattigdom och trångboddhet samt områden där sårbarheten för värmeböljor är stor ska prioriteras. Ett exempel på denna prioritering är projektet Grönare Möllan, som fokuserade på trädplantering och trafiksäkerhet i ett av Malmös mest barntäta och trädfattiga områden.

Träd växer långsamt

I nya områden har vi större möjligheter att skapa förutsättningar för en hög krontäckning redan från start. Oftast gör vi krontäckningsanalyser i nya detaljplaner som sedan ger riktning för hur områden ska utformas så att det finns plats för grönska och träd. Det tar det ofta flera decennier innan träden har nått sin maximala krontäckning.

För att uppnå 30 procents krontäckning räcker det inte att bara plantera massa nya träd. Det viktigaste för att uppnå en hög krontäckning är att ge träden möjlighet att växa till sin fulla potential, samt att vi planterar trädarter som på sikt blir höga och ger stora trädkronor. Vi följer våra träd med hjälp av GIS- verktyg (geografiskt informationssystem) där kan vi se till exempel art, placering, vitalitet och planeringsår. Med hjälp av träddatan hoppas vi bli ännu bättre i framtiden, och kunna erbjuda ett grönare Malmö.

Träd vid våra byggnader

I Malmö stad har vi många olika verksamheter från förskolor och grundskolor till Malmö Live och rådhuset. Till våra byggnader hör cirka 4 500 000 kvadratmeter utemiljö där det står ungefär 20 000 träd. Våra träd är viktig för att kunna hantera värme, regn, översvämningar och torka. De erbjuder också en grön miljö och förutsättningar för biologisk mångfald.

Våra förskole- och skolgårdar har krav på sig vad gäller träd och grönska. De ska erbjuda en underhållande och trevlig lekmiljö, och samtidigt erbjuda skydd mot väder och vind för våra barn. På våra äldreboenden är träd ett av de bästa sätten att motverka höga temperaturer på innergårdar vid värmeböljor. Vår ambition är därför att skydda, vårda, återplantera och utveckla vårt trädbestånd.

Vi arbetar med att öka antalet träd på våra fastigheter. Det gör vi genom att plantera nytt och genom att inte ta bort träd där det går att undvika. Ibland flyttar vi också träd från en fastighet till en annan om det går.

3-30-300 i översiktsplanen

Modellen 3-30-300 är antagen i Malmö stads översiktsplan som vägleder hur Malmös mark- och vattenområden ska användas och utvecklas.

Sidan senast uppdaterad:

sv