Hållbara och smarta lösningar
Det pågår många spännande projekt och insatser för att göra staden mer hållbar. Här lyfter vi stora och små exempel från Malmö.
Det pågår många spännande projekt och insatser för att göra staden mer hållbar. Här lyfter vi stora och små exempel från Malmö.
De två populära gräsmattorna vid Moriskan och Nöjesteatern, som skulle kunna vara några av de mest använda gräsytorna i Malmö, har länge haft tuffa förhållanden med hög belastning. För att mildra slitaget har biokol lagts ner i jorden.
Parken invigdes år 2020 och fungerar som ett dagvattenmagasin vid kraftiga skyfall, förutom att vara en grön oas för alla boende i Hyllie.
Sommaren 2020 fick Skeppsbrokajen i centrala Malmö ett ovanligt grönt inslag i stadsmiljön i form av en urban äng.
Hösten år 2020 blev Möllan en grönare stadsdel. Möllevången är ett av de områden i Malmö som har minst antal träd, vilket gör att de totalt 150 nya träden blivit ett efterlängtat tillskott i stadsbilden och vårt gemensamma ekosystem.
Malmö stad har tillsammans med Parkering Malmö, Trivector, Lunds universitet (K2) och Sveriges lantbruksuniversitet SLU fått medel från Energimyndigheten för projektet "Från parkeringshus till mobilitetshubbar".
Tillsammans med Eon arbetar Malmö stad för att möjliggöra en världsledande satsning för utsläppsfri värme, djupgeotermi. En hållbar energilösning som drar nytta av jordens egen, förnybara energi och som skulle kunna värma upp stora delar av Malmö.
Cykel är ett hållbart färdmedel som är bra för både människan och planeten. År 2050 beräknas Malmö bestå av en halv miljon invånare. Att underlätta för fler att välja cykeln är en klimatsmart väg framåt och ligger i linje med Malmös miljöprogram.
Blommor, gröna växter och fågelholkar har satts upp på de kala väggarna på P-husen Anna och Godsmagasinet.
Hållbar stadsutveckling och en omställning i transportsystemet ligger högt på agendan i Malmö stad. Det kommunägda bolaget Parkering Malmö har tagit fram ett projekt som går i rätt riktning gällande båda dessa aspekter. I Sege Park bygger man nu Sveriges största parkeringshus i trä som också är ett viktigt steg mot att göra det lättare att leva utan bil.
På en oanvänd tomt i Sofielund har Malmö stad tillsammans med lokala verksamheter och Malmöbor förvandlat platsen till en tillfällig grön mötesplats.
Produktionen av byggmaterial har stor klimatpåverkan och det är därför viktigt att ta vara på resurserna vid rivning. Återbruket av byggmaterial från rivningen av svävarterminalen har gett stora miljövinster.