$left
$middle

Kultur för äldre

I alla stadier av livet är kultur något som kan berika och ha positiv inverkan på vår hälsa. Det fysiska och psykiska tillståndet är viktiga faktorer som påverkar i vilken utsträckning vi har möjlighet att ta del av Malmös rika kulturliv.

Kultur för äldre är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen där vi jobbar för att stärka och samordna ett rikt kulturutbud av hög kvalitet för Malmös äldre. Målgruppen är i första hand de äldre som omfattas av någon form av stöd genom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Film för äldre

Här presenterar vi filmer med en mängd olika nedslag i Malmö. Allt från historiska guldkorn till kultur och skapande. När du inte har möjlighet att på samma sätt komma ut och se Malmö, så kommer Malmö till dig.

Boktips från biblioteken

Här kommer fyra fina boktips så här i vintertid från Biblioteken i Malmö.

Äldredagen 2021

Välkomna på en cykeltur tillsammans med Hans-Peter Edh som låter oss
möta glädjen igen när han guidar oss runt i vårt vackra Malmö! Det blir sång och gemenskap med Minneskören och olika former av konst och kultur. Vi rullar vidare till MFF-museet, Yallatrappan, Katrinetorps vackra trädgård, vimlet på Möllevångstorget och avrundar på Ribersborgsstranden.

Som en dans

Som en dans är en serie om totalt 6 digitala danslektioner. Alla danslektioner är utformade för att kunna passa dig som är senior.

1. Testa på Zumba Gold tillsammans med Ljubica Petrovska!

Med härlig musik bjuder Ljubica Petrovska från Seniorzumbarna in dig till ett danspass i Zumba Gold, som är en träningsform som riktar sig till dig som är nybörjare och som blandar olika rytmer och dansstilar från hela världen. Under denna dansklass får du testa på Merengue, en stil som härstammar från Dominikanska Republiken. Lycka till!

Dansinstruktör: Ljubica Petrovska från Seniorzumbarna.
Dansstil (träningsform): Zumba Gold.

2. Testa swing solojazz med LinaMaria Bengtsson!

Det går ju Som en dans! Nu är det dags för den andra digitala dansworkshopen tillsammans med LinaMaria Bengtsson som bjuder in dig till swingens magiska värld. Med danssteg och musik från 1930-talets USA leder LinaMaria dig i grunderna inom dansstilen Swing Solojazz. I slutet av workshopen visar LinaMaria också hur du kan dansa de olika stegen sittandes på en stol. Lycka till!

Dansinstruktör: LinaMaria Bengtsson
Dansstil: Swing Solojazz

3. Afrikanska rytmer tillsammans med Karin Tiselius!

Alla kan dansa på sitt sätt! Följ med i trummornas rytm tillsammans med Karin Tiselius! Under denna workshop får du testa på att dansa Grounding – en allsidig träningsform som utgår från vissa grundläggande rörelser i traditionella afrikanska danser. Hitta rytmen med jordnära rörelser och aktiv avspänning till härlig musik tillsammans med Karin! Lycka till!

Dansinstruktör: Karin Tiselius
Dansstil (träningsform): Grounding

4. Testa modern dans med Cajsa Ohlson!

Häng med och dansa modern dans tillsammans med Cajsa Ohlsson från Malmö Dansakademi! Under denna workshop får du röra hela kroppen och dansa till harmonisk musik som frigör massor av energi och kraft från din kropp! I slutet av workshopen visar Cajsa också hur du kan göra koreografin sittandes på en stol. Lycka till!

Dansinstruktör: Cajsa Ohlsson från Malmö Dansakademi
Dansstil: Contemporary

5. Sittande Zumba med Ljubica Petrovska!

Under denna workshop får du hänga med Ljubica som introducerar dig till träningsformen Sittande Zumba, som ingår i Zumba Gold. Under workshopen får du, sittandes på en stol, lära dig olika danssteg från Salsa där du kommer att aktivera andra sorters muskler än vad du är van vid. Ta på dig dansskorna och fyll på vattenflaskan för det är dags att dansa loss till härliga musik tillsammans med Ljubica. Lycka till!

Dansinstruktör: Ljubica Petrovska från Seniorzumbarna
Dansstil (träningsform): Sittande Zumba

6. Nu blir det Charleston med LinaMaria Bengtsson!

Älskar du swingmusik? Då är denna workshop just för dig! Häng med tillbaka till det ”glada 20-talets” USA! Tillsammans med LinaMaria får du lära dig olika grundsteg i dansstilen Charleston. Med den kända dansaren och artisten Joséphine Baker som referens och den klassiska dansrörelsen ”mess around” så kanske du känner du igen vissa av stegen under workshopen? I slutet av workshopen visar LinaMaria också hur du kan dansa de olika stegen sittandes på en stol. Lycka till!

Dansinstruktör: LinaMaria Bengtsson
Dansstil: Charleston

Speaking Memories och beredskapstiden 1939-1945

Följ med till utställningen som berättar om dem med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. Bilder blandas med berättelser och föremål och ett besök i en av Röda korsets vita bussar som användes för att rädda lägerfångar i slutet av kriget. Vi pratar också om beredskapstiden här i Malmö. Hur påverkades livet? Hur fick man maten att räcka till? Vilken musik lyssnade man på?

Nyhamnen 1903 - En kunglig invigning

1903 var stora delar av det offentliga Malmö engagerat i den stora invigningen av Nyhamnen. Filmen skildrar invigningsprogrammet som kantades av kunglig glans, liksom den efterföljande kortegen genom stadens gator. Blått hav, skir grönska och festande människor varvas med mer vardagliga inslag i det tidiga 1900-talets Malmö.

Den beske sockerbagaren - del 1 och 2

Sockerbagaren Lorentz Stenfelt var verksam i Malmö 1680-1726. Genom arkivhandlingar vet vi en hel del om denne beske sockerbagare och hans liv. Samtidigt får vi veta en hel del om Malmö under perioden. En berättelse i fyra delar.

Malmö IP - Guld, svett och tårar

Malmö IP – en plats där legender har fötts, guld har skördats och besvikelser delats. Följ med på en rafflande resa genom idrottsplatsens första 50 år.

Så smakade fattigsoppan från 1800-talet!

Vart låg fattighusen i Malmö? Och hur smakade egentligen fattigsoppan? Häng med arkivarierna Linus och Olle på stadsvandring, och när de lagar soppan som fattighusen serverade för runt 200 år sedan.

På vandring vid Torups slott

Följ med på en tur i omgivningarna kring Torups slott med arkivpedagogen Pernilla Södergren på Stadsarkivet.

Kungsvåningen på Malmöhus slott

Följ med Birgitta Kelly på en historisk vandring på 1500-talets kungsvåning på Malmöhus slott.

Tredje och sista allsången.

I detta sista vykort bjuder Miriam Aïda och Oh Boy-bandet in gästen Bror Tommy Borgström. På repertoaren finns "Det börjar verka kärlek, banne mej", "Strö all min kärlek", "Härligt härligt men farligt farligt" och "Oh Boy".

Ännu mer allsång!

I detta andra allsångsvykort från Oh Boy med Miriam Aïda och bandet gästar den hyllade jazzmusikern Sofi Hellborg. På repertoaren finns ”Cecilia” och ”Lite grann från ovan” samt hitsen ”All night long” och ”Sway”.

Oh boy! Allsång med Miriam Aïda

I detta första avsnitt av tre bjuder Miriam Aïda och co på bland annat Rose Garden och Michelangelo, och Marisol dyker upp som gästartist. Sjung med för allt vad halsen håller!

Hyllning till vårdpersonalen!

Med en egen dans vill några av danseleverna på Malmö kulturskolas tacka Sveriges vårdpersonal för ett fantastiskt arbete. Dansarna heter Carl, Josephine, Naida, Trinnie, Lavisha, Axel och Monika och koreografen Petra Stinissen Anderberg.

Sommarmorgon i Beijers Park

Följ med på en litet besök i Kirsebergs gröna oas.

Bagarelaget - när Malmöborna inte fick baka själva

Tänkte du göra egen kaka till bröllopet? Var i så fall glad att du inte levde på 1600-talet, för då var det ingen självklarhet att man fick baka till sitt eget bröllop. Hör arkivpedagogen Linus Sollin på Stadsarkivet berätta varför.

Vad stod på menyn förr i tiden?

Hör arkivarien Olle Nordquist berätta om menyer och matsedlar från gångna tider. Och vad betyder egentligen köksfranska?

Författarscen med Betlehem Isaak

Betlehem Isaak är tillbaka på Malmö stadsbiblioteks författarscen för ett samtal om sin bok "Mitt liv utan dig".

Giraffens resa

Malmö museers berättelse, i ord och bild, om Giraffen och dess resa från Afrika till nuvarande hemvist i museets entré.

En resa genom Kungsparken

Följ med in i Kungsparken i Malmö. Pernilla Södergren från Malmö stadsarkiv berättar om parkens historia och vad man kan hitta bland statyer och träd.

Musik och fåglar

Tänk så många vackra melodier det finns som på ett eller annat sätt handlar om fåglar! Följ med Birgitta Kelly från Malmö museer på en musikalisk resa in i fåglarnas värld.

Smörkontrollen i Malmö

Vad är Smörkontrollen för något, och vad betydde runorna i kvalitetsstämpeln? Det och mycket mer får ni veta i Stadsarkivets arkivarie Olle Nordqvists guidning i ett Malmö på smörets storhetstid.

Malmö i vårblomning

Följ med Pernilla Södergren från Malmö stadsarkiv på en vårpromenad i Pildammsparken med historiska inslag.

Tvåornas Kör - från klassrum till Malmö Live

För sjunde året i rad kör kulturskolan verksamheten Tvåornas Kör och når nu i princip alla tvåor i stan. Följ en av klasserna från repetitioner till den stora konserten på Malmö Live.

Tre konstövningar med Malmö Konsthall

Skapa konst hemma tillsammans med Malmö Konsthall i påsk! Här är tre övningar som är lätta att göra hemma. Instruktioner för varje övning i videon.

Två verk från Malmö konstmuseum

Sara Rudby, museiintendent på Malmö Konstmuseum presenterar två verk ur samlingarna. Ett verk från Baltiska utställningen 1914, samt ett från Sigrid Hjertén från Gotthardts samling.

Det fick barnhemsbarnen äta på 1700-talet!

Arkivarien Linus Sollin på Stadsarkivet har djupdykt i arkiven för att ta reda på vad som serverades på barnhemmen under 1700-talet.

Visning av konstutställning på Malmö Konsthall samt instruktioner för skapande

Visning av utställningen med Ragna Bley och Inger Ekdahl på Malmö Konsthall. Samt tips och instruktioner på hur ni kan skapa själva med inspiration från konstverken.

Vill ni få ett materialpaket skickat till er? Kontakta ylva.brannstrom@malmo.se.

Allhelgonatid

Följ med på en höstlig stund på kyrkogården och i Sankt Pauli kyrka med diktläsning, sång och musik.