$left
$middle

Boktips: Migration och rasism

Gränser är ofta ett verktyg som avgör vem som har rätt till frihet och vem som inte har det. Ibland ett skydd och ibland ett sätt att utesluta oönskade grupper. Här finner du boktips som handlar om migration och rasism.

Bokomslag

Behrouz Boochani (1983- )

Behrouz Boochani är en kurdisk politisk journalist, skribent och filmmakare. Han är även en kritiker av det internationella immigrationsystemet och den censur som flyktingar drabbas av. Boochani bodde och verkade i Iran men tvingades lämna 2013. Under sin flykt mot Australien blev han satt i förvar på ön Manus som tillhör Papua nya Guinea. Ön fungerade som flyktingläger i Australiens regi fram tills att förläggningen stängde 2017, vilket var när Boochani släpptes. Papua Nya Guineas högsta domstol beslutade att förläggningen på ön var olaglig.

Om boken

Under tiden i fångenskap skrev Boochani boken No friend but the mountains (2019). Boken skrev han genom sms som han skickade till en kontakt på utsidan. Boken utgör kritik mot det system som han själv var ett offer för: det australienska immigrationssystem och motståndet mot flyktingar.

Han har även skrivit boken A letter from Manus island (2018) som kan sägas utgöra hans politiska manifest, färgat av hans fyra år som en statslös flykting fast på Australiens olagliga förvar på ön Manus.

Bokomslag

Mukhtar Wafayee (1992- )

Mukhtar Wafayee är en grävande journalist, författare och poet.

Wafayee har haft många roller inom media under åren. Fram till 2018 var han grävande journalist och bevakade frågor om säkerhet, politik och myndigheter i Afghanistan. År 2018 tvingades han till exil.

Fram till 2021 var Wafayee Malmö stads fristadskonstnär inom ramen för ICORN-programmet.

Om boken

Mukhtar Wafayee har skrivit boken Detta blod vittnar om Guds vrede (2021) som beskriver de hemska och diskriminerande villkor som gäller för Afghanska migranter i Iran.