$left
$middle

Böcker i strid mot religiösa uppfattningar

Religionsfriheten, och friheten att utmana religioner, är en av demokratins grundpelare. Det här är en frihet som står under ständig utmaning, vilket många författare världen över får erfara varje år.

Bokomslag Harry Potter

Författare
J. K. Rowling

Titel
Harry Potter-serien

Varför?
Hädelse

Böckerna om trollkarlen Harry Potter är inte bara en oerhört populär och älskad bokserie. Böckerna är även oerhört kontroversiella på sina platser runt om i världen. Bokens tematik om det goda mot det onda, styrkan i vänskap och kärlek kan för de flesta framstå som okontroversiellt och självklart. Men magin och de ockulta inslagen i böckerna har föranlett Saudiarabien att förbjuda böckerna och att förvägra befolkningen i landet att läsa böckerna. I USA har böckerna varit föremål för kontrovers från religiösa grupper. Boken har bränts på bål i USA vid minst 6 olika tillfällen.

Hos oss hittar du boken i Dawit Isaak-bibliotekets barn och unga-sektion.

 

Bokomslag Da Vinci Koden

Författare
Dan Brown

Titel
Da Vinci koden

Varför?
Hädelse

Dan Browns roman om en mordutredning i Paris med huvudpersonen Robert Langdon, professor i religionssymbolik, är en av 2000-talets största litterära succéer. Boken har sålts i många miljoner exemplar och finns översatt till 44 olika språk. Bokens framgångar är odiskutabla, men boken har stött på kritik från vetenskapligt håll för att boken skarvar med sanningen. Mer häpnadsväckande är att boken har blivit förbjuden i bland annat Libanon, Iran, Egypten, delar av Indien och Vatikanstaten. Handlingen i boken kretsar delvis kring en teori om att Jesus hade en relation och fick barn med Maria Magdalena. I bokens värld påstås dessa arvingar leva än idag. Detta ses som hädelse i de nämnda länderna, vilket är varför de har velat förhindra människor från att läsa den.