$left
$middle

Naeimeh Doostdar 2012-2014

Naeimeh Doostdar

Foto: Gabriel Flores de Jair

Malmös andra fristadsförfattare, Naeimeh Doostdar, anlände 2012 och är journalist, poet och prosaist från Iran.

Naeimeh Doostdar är även verksam som författare, översättare och aktivist. Hon har gett ut tre novellsamlingar och en diktsamling, och ett urval av hennes författarskap utkom i svensk översättning på Smockadoll förlag i mars 2013.

— Jag kände till väldigt mycket om Sverige innan jag kom hit. Jag hade läst många artiklar om de utvecklade rättigheterna för barn och kvinnor i Sverige samt om den sociala välfärden här. Jag är också mycket förtjust i August Strindberg som dramatiker och Astrid Lindgren och Alfons Åberg. Alla vet ju dessutom att Sverige är landet där Nobelpriset delas ut.

Naeimeh framhåller att hon först och främst är poet men i och med poesins begränsade möjligheter till försörjning har hon främst varit verksam som journalist inriktad på litteratur, kultur och samhällsfrågor. Inte bara som skrivande utan också på radio och TV. Redan i tonåren var hon programledare för ett ungdomsprogram på iransk TV.

Hon har arbetat som frilansjournalist för en rad webbtidningar, har en egen blogg och skriver främst om kvinno- och samhällsfrågor.
Doostdar blev 2010 erbjuden en journalisttjänst i Prag men på väg dit arresterades hon och fängslades, och har efter det tvingats leva i exil.

Naeimeh Doostdar arbetar nu för kulturförvaltningen som samordnare för den nya fristadsförfattaren.

sv