$left
$middle

Ramy Essam 2014-2016

Ramy Essam porträtt

Foto: Fredrik Elg

Musikern och aktivisten Ramy Essam från Egypten är Malmö stads första fristadsmusiker. Malmö har varit fristad för författare sedan 2010 och 2014 utökades fristadsprogrammet att även omfatta konstnärligt aktiva från andra konstformer, den här gången en musiker.

Ramy Essam blev känd för en stor publik både i Egypten och i resten av världen när han stod med sin gitarr på en enkel scen på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren och fick folkmassorna att sjunga med i kampsånger som han skrev direkt på torget. Han har kallats mannen som "provided the soundtrack to the Egyptian revolution".

- Det är otroligt att jag fått chansen att starta om i Malmö, särskilt som att det också innebär att jag för första gången får chansen att utbilda mig inom musikområdet. Jag kommer att fortsätta göra musik och vara en ambassadör för den egyptiska revolutionen, säger Ramy Essam.

I samarbete med Freemuse

Valet av Ramy Essam till Malmös fristadsprogram har föregåtts av nära kommunikation med organisationen Freemuse, som verkar för att uppmärksamma musikers situation runt om i världen. Även på den svenska musikerorganisationen SKAP i Stockholm är man glad över beskedet att Ramy Essam har fått ett tvåårigt fristadsstipendium i Malmö.

Kontakta oss

sv