$left
$middle

Wali Arian 2017-2019

Wali Arian. Foto: Fredrik Elg

Foto: Fredrik Elg

Den afghanske tv-journalisten Wali Arian är den senaste stipendiaten i Malmö stads fristadsprogram. Efter rapportering om talibanernas övergrepp har hans liv svävat i fara flera gånger. Nu är han Malmös femte fristadsgäst och kommer verka i Malmö under de två kommande åren.

Wali Arian var den förste afghanske tv-journalisten att rapportera om de systematiska övergrepp som talibanerna begick mot befolkningen i Kunduz-provinsen i Afghanistan 2015. Wali och hans uppdragsgivare Tolo News TV blev då måltavla för talibanernas attacker.

Beslutet att på allvar söka sig från Afghanistan kom efter att hoten började riktas mot hans familj, och särskilt mot den fyraåriga dottern. Det har gått en månad sedan han och hans familj landade i Malmö och de verkar trivas i den nya hemstaden.

Wali Arian utbildades till journalist vid universitetet i Kabul och har varit yrkesverksam i afghansk media i ca tio år. Wali Arian har fått flera utmärkelser för sitt journalistiska arbete, och har förutom många nyhetsrapporteringar också gjort två dokumentärfilmer.

sv