$left
$middle

Yasmine El Baramawy 2020-2022

Yasemine El Baramawy

Foto: Linda Björk

Musikern och kvinnorättskämpen Yasmine El Baramawy är Malmö stads senaste stipendiat i ICORNs fristadsprogram. El Baramawy var med under massövergreppen mot kvinnor vid protesterna i Egypten 2012, och efter att hon öppet berättat om vad hon varit med om påverkades hennes liv brutalt. I Malmö känner hon sig trygg och planerar att slutföra sitt andra album som hon kämpat för under en lång tid.

Yasmine El Baramawy är en egyptisk musikkompositör, Oud-instrumentalist, ljuddesigner, politisk aktivist och kvinnorättskämpe. Hennes liv i Egypten där förtyck är vardag har varit svårt och en ständig kamp för rätten att verka. Ännu svårare blev det när hon valde att gå ut och berätta om sina upplevelser från massövergreppen mot kvinnor under protesterna 2012. De smärtfulla upplevelserna skildras bland annat i dokumentären A heart that never dies. För fyra veckor sedan kom hon till Malmö.

- Jag har bara varit i Malmö en kort tid men känner mig redan trygg, mer energisk, stabil och lycklig än vad jag gjort på mycket länge. Här finns en respekt för människor, ett fungerande rättssystem för alla, och kvinnor kan vistas säkert i det offentliga. säger Yasmine El Baramawy.

Några av El Baramawys framgångar kommer från att hon har utvecklat ett helt eget sound kring oudspelandet, bland annat genom att modifiera instrumentet och med elektroniska experiment. Hon har tagit oud, som är ett av världens äldsta instrument, in i samtiden genom en mix av orientaliskt, rock och klassisk musik. Under fristadsåren planerar hon att fortsätta utveckla sin musik som hon inte hade möjlighet till i Egypten.

- Jag ska äntligen avsluta mitt andra album, arbeta och bygga upp min karriär, och jag vill utbilda mig akademiskt inom musik. Man påverkas enormt av att leva med att faror lurar runt varje hörn. Det har ätit upp all min energi och jag har utvecklat ångest. Så de här två åren är en chans för mig att starta om, att få rehabilitera mig själv musikaliskt och själsligt, fortsätter Yasmine.

Lyssna: Yasmine El Baramawy - SoundCloud

 

sv