$left
$middle

Historisk film

Här bjuder vi på film om allt från historisk matlagning, stadsvandringar, till hundar i historien. Sist men inte minst hittar du visningar av våra magasin.

Nyhamnen 1903 - En kunglig invigning

1903 var stora delar av det offentliga Malmö engagerat i den stora invigningen av Nyhamnen. Filmen skildrar invigningsprogrammet som kantades av kunglig glans, liksom den efterföljande kortegen genom stadens gator. Blått hav, skir grönska och festande människor varvas med mer vardagliga inslag i det tidiga 1900-talets Malmö.


Malmös första chokladfabrik

År 1861 startade Malmös första chokladfabrik. Den blev startskottet på Malmös tid som det söta Malmö. Många andra chokladfabriker skulle följa i dess spår. Men var låg den, vad hette den och vad hände med den? Den här filmen ger dig alla svar.


Historien om Malmös mest anonyma monument

Utanför Malmös gamla centralpostkontor stod i 60 år ett monument, som är så anonymt att det inte har ett riktigt namn. För de flesta av nutidens Malmöbor är det kanske till och med helt okänt . Det restes till minne av de sjömän från Malmö med omnejd som offrade sina liv för att trygga Sveriges försörjning under krigsåren 1939-1945. Se och hör mer om historien i denna film.


Malmö IP - guld, svett och tårar


Den beske sockerbagaren

Sockerbagaren Lorentz Stenfelt var verksam i Malmö 1680-1726. Han förekommer flitigt i olika rättshandlingar i Malmö Stadsarkiv. Med hjälp av dem och andra handlingar vet vi en hel del om denne beske sockerbagare och hans liv. Samtidigt får vi veta en hel del om Malmö under tidsperioden.

Den beske sockerbagaren är en berättelse i fyra delar.

Del 2: Historien och intrigerna runt den beske sockerbagaren fortsätter. I den här filmen får vi veta mer om två rättsfall där sockerbagaren och hans hustru Anna spelar några av huvudrollerna.

Del 3: Skräddaren Daniel Plagman fick ett litet hål i huvudet, och sockerbagaren Stenfelt bröt benet en kväll på krogen… och lite annat smått och gott från tre rättsfall. Sockerbagaren Lorentz Stenfelt och hans hustru Anna Jörgensdotter i huvudrollerna.

Del 4: Vad hade den beske sockerbagaren med Karl XII att göra? En hel del visar det sig! Filmen berättar också mer om sockerbagarens familj och vänner, om Malmös belägring och pesten 1712, och om sockerbagarens bistra slut.


Så blev den röda gripen Malmös stadsvapen


Hundar i historien


Så smakade fattigsoppan från 1800-talet!


Vad stod på menyn från förr i tiden?


Bagarelaget - när Malmöborna inte fick baka själva


Smörkontrollen i Malmö


När barnen stal potatis


Vad åt barnhemsbarnen på 1700-talet?

 

Förintelsens Ögonvittnen: Kampen mot glömskan

Den 9 december 1991 togs det första initiativet till Informationsgruppen Förintelsens Ögonvittnen. År 2001 deltog 13 av gruppens medlemmar i projektet Kampen mot glömskan, vilket resulterade i ett antal videofilmer. Det här är en av filmerna från detta projekt, med vittnesmål från Förintelsens Ögonvittnen.

 

Anna Herslow och Kristina Frank

Andra och tredje kvinna invalda i Malmö stadsfullmäktige

Att Anna Stenberg var den första kvinnan i Malmös stadsfullmäktige är kanske bekant. Men vilka kom efter henne? I den här filmen berättar arkivarierna Olle Nordquist och Anette Sarnäs om Anna Herslow och Kristina Frank. Om deras liv och några politiska frågor som låg dem varmt om hjärtat. På köpet följer också en liten skildring av Malmö på 1910- och 1920-talet.


Magasinsvisningar

Häxprocesserna

Följ med på en visning av stadsarkivet på Bergsgatan vigd åt trolldomsmål, magi och ohämmat våldsamma rättsprocesser från 1500- och 1600-talet. Då Malmö upplevde de så kallade häxprocesserna.

Malmö stads fotomagasin i Frihamnen

sv