$left
$middle

Kultur för äldre

I alla stadier av livet är kultur något som kan berika och ha positiv inverkan på vår hälsa. Det fysiska och psykiska tillståndet är viktiga faktorer som påverkar i vilken utsträckning vi har möjlighet att ta del av Malmös rika kulturliv.

Kultur för äldre är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen där vi jobbar för att stärka och samordna ett rikt kulturutbud av hög kvalitet för Malmös äldre. Målgruppen är i första hand de äldre som omfattas av någon form av stöd genom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Julstök på torpet

Under fyra söndagar med start den 1:a advent kan du här följa adventsprogrammet ”Julstök på torpet”. Under programmets gång kommer vi stifta bekantskap med Hans-Peter som bor på ett torp i skogen, och följa honom när han förbereder sig och torpet inför julens ankomst.

1:a advent
Hans-Peter tänder det första adventsljuset och det bjuds på julhälsning från Malmö museer där vi får lära oss mer om tomten genom historien. Biblioteken i Malmö bjuder på högläsning och Expressteatern låter oss hälsa på Viola, en äldre dam som upplevde många intressanta jular.

2:a advent
Hans-Peter välkomnar oss tillbaka med att tända det andra ljuset och julpyssla. Malmö museer berättar om julbockens historia och Malmö kulturskola bjuder på julkonsert. Slutligen visar Malmö Konstmuseum upp delar av sin julkonst och Arena 305 showar och dansar för oss.

Äldredagen

Malmö stad har uppmärksammat den nationella Äldredagen i många år. Dagen firas oftast med en heldag med föreläsningar, underhållning och information. De senaste åren har Äldredagen även uppmärksammats genom film, du kan se dem här!

Som en dans

Som en dans är en serie om totalt 6 digitala danslektioner. Alla danslektioner är utformade för att kunna passa dig som är senior.

1. Charleston

Häng med tillbaka till det ”glada 20-talets” USA! Tillsammans med LinaMaria får du lära dig olika grundsteg i dansstilen Charleston.

2. Zumba Gold

Zumba är en träningsform som riktar sig till dig som är nybörjare och som blandar olika rytmer och dansstilar från hela världen. Under denna dansklass får du testa på Merengue, en stil som härstammar från Dominikanska Republiken.

3. Sittande zumba

Träningsformen Sittande Zumba ingår i Zumba Gold. Under workshopen får du, sittandes på en stol, lära dig olika danssteg från Salsa där du kommer att aktivera andra sorters muskler än vad du är van vid.

4. Swing solojazz

Med danssteg och musik från 1930-talets USA leder LinaMaria dig i grunderna inom dansstilen Swing Solojazz.

5. Grounding

Grounding är en allsidig träningsform som utgår från vissa grundläggande rörelser i traditionella afrikanska danser.

6. Contemporary

Under denna workshop får du röra hela kroppen och dansa till harmonisk musik som frigör massor av energi och kraft från din kropp! I slutet av workshopen visas också hur du kan göra koreografin sittandes på en stol.

Nedslag i Malmö

Här presenterar vi filmer med en mängd olika nedslag i Malmö. Allt från historiska guldkorn till kultur och skapande. När du inte har möjlighet att på samma sätt komma ut och se Malmö, så kommer Malmö till dig.

Speaking Memories och beredskapstiden 1939-1945

Följ med till utställningen som berättar om dem med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. Bilder blandas med berättelser och föremål och ett besök i en av Röda korsets vita bussar som användes för att rädda lägerfångar i slutet av kriget. Vi pratar också om beredskapstiden här i Malmö. Hur påverkades livet? Hur fick man maten att räcka till? Vilken musik lyssnade man på?

Nyhamnen 1903 - En kunglig invigning

1903 var stora delar av det offentliga Malmö engagerat i den stora invigningen av Nyhamnen. Filmen skildrar invigningsprogrammet som kantades av kunglig glans, liksom den efterföljande kortegen genom stadens gator. Blått hav, skir grönska och festande människor varvas med mer vardagliga inslag i det tidiga 1900-talets Malmö.

Den beske sockerbagaren - del 1 och 2

Sockerbagaren Lorentz Stenfelt var verksam i Malmö 1680-1726. Genom arkivhandlingar vet vi en hel del om denne beske sockerbagare och hans liv. Samtidigt får vi veta en hel del om Malmö under perioden. En berättelse i fyra delar.

Malmö IP - Guld, svett och tårar

Malmö IP – en plats där legender har fötts, guld har skördats och besvikelser delats. Följ med på en rafflande resa genom idrottsplatsens första 50 år.

Så smakade fattigsoppan från 1800-talet!

Vart låg fattighusen i Malmö? Och hur smakade egentligen fattigsoppan? Häng med arkivarierna Linus och Olle på stadsvandring, och när de lagar soppan som fattighusen serverade för runt 200 år sedan.

På vandring vid Torups slott

Följ med på en tur i omgivningarna kring Torups slott med arkivpedagogen Pernilla Södergren på Stadsarkivet.

Kungsvåningen på Malmöhus slott

Följ med Birgitta Kelly på en historisk vandring på 1500-talets kungsvåning på Malmöhus slott.

Tredje och sista allsången

I detta sista vykort bjuder Miriam Aïda och Oh Boy-bandet in gästen Bror Tommy Borgström. På repertoaren finns "Det börjar verka kärlek, banne mej", "Strö all min kärlek", "Härligt härligt men farligt farligt" och "Oh Boy".

Ännu mer allsång!

I detta andra allsångsvykort från Oh Boy med Miriam Aïda och bandet gästar den hyllade jazzmusikern Sofi Hellborg. På repertoaren finns ”Cecilia” och ”Lite grann från ovan” samt hitsen ”All night long” och ”Sway”.

Oh boy! Allsång med Miriam Aïda

I detta första avsnitt av tre bjuder Miriam Aïda och co på bland annat Rose Garden och Michelangelo, och Marisol dyker upp som gästartist. Sjung med för allt vad halsen håller!

Hyllning till vårdpersonalen!

Med en egen dans vill några av danseleverna på Malmö kulturskolas tacka Sveriges vårdpersonal för ett fantastiskt arbete. Dansarna heter Carl, Josephine, Naida, Trinnie, Lavisha, Axel och Monika och koreografen Petra Stinissen Anderberg.

Sommarmorgon i Beijers Park

Följ med på en litet besök i Kirsebergs gröna oas.

Bagarelaget - när Malmöborna inte fick baka själva

Tänkte du göra egen kaka till bröllopet? Var i så fall glad att du inte levde på 1600-talet, för då var det ingen självklarhet att man fick baka till sitt eget bröllop. Hör arkivpedagogen Linus Sollin på stadsarkivet berätta varför.

Vad stod på menyn förr i tiden?

Hör arkivarien Olle Nordquist berätta om menyer och matsedlar från gångna tider. Och vad betyder egentligen köksfranska?

Författarscen med Betlehem Isaak

Betlehem Isaak är tillbaka på Malmö stadsbiblioteks författarscen för ett samtal om sin bok "Mitt liv utan dig".

Giraffens resa

Malmö museers berättelse, i ord och bild, om Giraffen och dess resa från Afrika till nuvarande hemvist i museets entré.

En resa genom Kungsparken

Följ med in i Kungsparken i Malmö. Pernilla Södergren från Malmö stadsarkiv berättar om parkens historia och vad man kan hitta bland statyer och träd.

Musik och fåglar

Tänk så många vackra melodier det finns som på ett eller annat sätt handlar om fåglar! Följ med Birgitta Kelly från Malmö museer på en musikalisk resa in i fåglarnas värld.

Smörkontrollen i Malmö

Vad är Smörkontrollen för något, och vad betydde runorna i kvalitetsstämpeln? Det och mycket mer får ni veta i stadsarkivets arkivarie Olle Nordqvists guidning i ett Malmö på smörets storhetstid.

Malmö i vårblomning

Följ med Pernilla Södergren från Malmö stadsarkiv på en vårpromenad i Pildammsparken med historiska inslag.

Tvåornas Kör - från klassrum till Malmö Live

För sjunde året i rad kör kulturskolan verksamheten Tvåornas Kör och når nu i princip alla tvåor i stan. Följ en av klasserna från repetitioner till den stora konserten på Malmö Live.

Tre konstövningar med Malmö Konsthall

Skapa konst hemma tillsammans med Malmö Konsthall i påsk! Här är tre övningar som är lätta att göra hemma. Instruktioner för varje övning i videon.

Två verk från Malmö konstmuseum

Sara Rudby, museiintendent på Malmö Konstmuseum presenterar två verk ur samlingarna. Ett verk från Baltiska utställningen 1914, samt ett från Sigrid Hjertén från Gotthardts samling.

Det fick barnhemsbarnen äta på 1700-talet!

Arkivarien Linus Sollin på Stadsarkivet har djupdykt i arkiven för att ta reda på vad som serverades på barnhemmen under 1700-talet.

Visning av konstutställning på Malmö Konsthall samt instruktioner för skapande

Visning av utställningen med Ragna Bley och Inger Ekdahl på Malmö Konsthall. Samt tips och instruktioner på hur ni kan skapa själva med inspiration från konstverken.

Vill ni få ett materialpaket skickat till er? Kontakta ylva.brannstrom@malmo.se.

Allhelgonatid

Följ med på en höstlig stund på kyrkogården och i Sankt Pauli kyrka med diktläsning, sång och musik.

sv