$left
$middle

Boktips: Trafficking och korruption

Att skriva och rapportera om korruption och trafficking innebär många gånger att skriva om det förbjudna och att arbeta i livshotande situationer. Här samlar vi boktips på temat.

Anabel Hernández (1971- )

Anabel Hernández är en mexikansk journalist och författare som är känd för hennes grävande journalistik om mexikansk drogsmuggling och korruption.

Anabel Hernández liv

Hernandez valde att bli journalist efter att hennes far kidnappades och dödades. Den mexikanska polisen vägrade att utreda brottet utan att först bli mutade.

Hon har bland annat skrivit böckerna Narcoland: The Mexican drug lords and their Godfathers (2013) och Los señores del narco (2020) som handlar det mexikanska drogkriget som har kostat fler än sextiotusen människors liv och de människor som ligger bakom detta.

Hernandez och hennes familj har vid flera tillfällen hotats att sättas i fängelse eller till och med avrättas, på grund av hennes arbete.

Bokomslag med rök bakgrund. På omslaget är det flera svarta bilder av personers ansikten.

Omslag till boken "A Massacre in Mexico: The True Story Behind the Missing Forty-Three Students" av Anabel Hernández.

Om boken "A Massacre in Mexico: The True Story Behind the Missing Forty-Three Students"

"A Massacre in Mexico: The True Story Behind the Missing Forty-Three Students" är Hernández andra bok och berättar om försvinnandet av fyrtiotre mexikanska studenter den 26 september 2014. Boken visar de djupa lagren av korruption i den mexikanska regeringen och polisstyrkan.

Maria Angelita Ressa (1958- )

Maria Angelita Ressa är en Amerikansk-Filipinsk journalist som är känd för sitt arbete med fokus på diskriminering och mot falsk nyhetsspridning. Ressa är en av två journalister som tilldelades Nobels fredspris 2021 för sitt arbete med att stå upp för yttrandefriheten.

Maria Angelita Ressas liv

Ressa har återkommande fått utstå trakasserier från Duterte-regimen i Filipinerna och har vid flertalet tillfällen godtyckligt arresterats och fått betala en borgenssumma för att släppas fri.

Ressa medgrundade nyhetssiten Rappler, som idag är en av de största nyhetssidorna som går i bräschen för pressfriheten i Filippinerna. Innan hon var med och startade Rappler fokuserade hon på att undersöka terrorism i Sydostasien. Det arbetet resulterade i boken Seeds of terror (2004). Det har även resulterat i boken From Bin Laden to Facebook: 10 days of abduction, 10 years of terrorism (2013). Där spårar hon hur terrorismen sprider sig från träningsläger I Afghanistan till Sydostasien och Filippinerna.

Bokomslag med röd bakgrund. På omslaget står texten "Seeds of Terror i fetad gul text".

Omslag till boken "Seeds of Terror" av Maria Angelita.

Om boken "Seeds of Terror"

"Seeds of Terror" är en granskning av al-Qaedas operationer i sydostasien och hur deras nätverk i länder som Filippinerna, Indonesien, Thailand och Malaysia spelade en avgörande roll både innan och efter 11 september-attackerna.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv