$left
$middle

Böcker med HBTQ-innehåll

I alla tider har böcker om och av HBTQ-personer censurerats och förbjudits på olika platser. Här finner du några av de vi har samlat på Dawit Isaak-biblioteket.

Författare har långt in på 1900-talet tvingats beskriva normbrytande sexuella läggningar och könsidentiteter på ett fördolt sätt, det har ofta fått läsas mellan raderna.

HBTQ-författare riskerade och riskerar fortfarande på många håll hårda straff och förstörda karriärer.

I bland annat Ryssland finns det lagar som i praktiken förbjuder alla böcker som innehåller HBTQ-teman.

Världens viktigaste kyss (2013) av David Levithan

Boken är inspirerad av verkliga händelser och handlar om två sjuttonåriga killar som försöker slå världsrekordet för den längsta kyssen. Målet är inställt på 32 timmar.

Genom boken låter författaren alla de homosexuella män som avlidit i AIDS kommentera berättelsen. Boken tar upp ämnen som relationer, att komma ut, könsidentitet och att ragga.

Bild som visar ett bokomslag till Världens viktigaste kyss. Föreställer två munnar i svartvitt som närmar sig varandra.

Omslag till Världens viktigaste kyss av David Levithan.

Därför förbjöds Världens viktigaste kyss

Sedan bokens släpp 2015 har den varit föremål för kontrovers i framför allt USA. Kritiker har menat att en bok med detta innehåll inte ska finnas på bibliotek och skolbibliotek, på vissa skolor blev boken bortplockad. Ä

ven det ursprungliga omslaget med två pojkar som kysser varandra har ansetts som kontroversiellt och något som inte borde visas för barn och unga.

The miseducation of Cameron Post (2012) av Emily M. Danforth

The miseducation of Cameron Post är en uppväxtskildring om 12-åriga Cameron som håller på att upptäcka sin egen sexualitet. Efter att hennes föräldrar går bort får hon bo med sin extremt konservativa mormor.

När hennes mormor får reda på Cameron är kär i sin bästa tjejkompis beslutar sig mormodern för att skicka Cameron till ett ”gay conversion camp”. Dvs ett kristet ”läger” där man ägnar sig åt en bluffterapi för att ”bota” sexualiteten.

Bokomslag föreställande en flicka liggande på en höbal på en åker.

Omslag til The miseducation of Cameron Post av Emily M. Danforth.

Därför förbjöds The miseducation of Cameron Post

I USA har boken plockats bort från ett skoldistrikts lista för sommarläsning där man uppgav att det var på grund av att svordomar förekom.

Vidare ansåg man att ämnet var för kontroversiellt och komplext för barn att läsa.

Shades of magic-trilogin (2015) av V.E Schwab

Böckerna handlar om magikern Kell som är en av de sista att kunna resa mellan parallella dimensioner. I böckerna reser Kell mellan fyra parallella London som han kallar Grey, Red, White och Black.

Officiellt jobbar Kell för kungafamiljen i Red London som budbärare mellan de olika London-dimensionerna, men i hemlighet jobbar han med att smuggla åt vem som än är villig att betala för magi.

Bild som föreställer bokomslaget till A darker shade of magic. Det är en grafisk bild med en figur i slängkappa som går mellan två planeter i rött och svart.

Omslag till Shades of magic-trilogin av V.E Schwab

Därför förbjöds Shades of magic-trilogin

Boken har en mångfald av karaktärer. Det finns bland annat en gender-fluid ficktjuv, en bisexuell prins med mera. Men det var en scen med en romans mellan två manliga karaktärer som fick censuren i Ryssland att reagera.

Utan att informera författaren togs scener bort eller skrevs om av den ryska utgivaren.

The Well of loneliness (1928) av Radclyffe Hall

Boken skrevs under pseudonym 1928 och handlar om Stephen Gordon född under den viktorianska eran till överklassföräldrar i Worcestershire. När hennes föräldrar väntade henne önskade de en pojke och valde namnet Stephen, när hon väl fötts så behöll de namnet.

Utöver hennes namn så är det mer med henne som inte följer normen för hur en flicka förväntades vara. Hon hatar klänningar, hon vill klippa sitt hår kort och önskar att hon var en pojke.

Med tiden blir hon kär i en av familjens husor men blir förkrossad när hon ser sin kärlek kyssa en springpojke.

Bild som visar boken The well of lonliness. Omslaget föreställer en tavla av en androgyn person i kostym.

Omslaget till The Well of loneliness av Radclyffe Hall.

Därför förbjödsThe Well of loneliness

Boken har hyllats av vissa som en lesbisk bibel men boken publicerades under en tid där allt HBTQ-relaterat var ytterst tabu. Detta ledde till att boken förbjöds under många år i Storbritannien.

Förbudet verkar dock ha haft motsatt effekt då synligheten för lesbiska ökade i samhället och boken blev sin tids mest kända lesbiska roman.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv