$left
$middle

Kvinnor som bryter mot normen

Böcker av kvinnliga författare och böcker som ifrågasätter förtryck mot kvinnor har under lång tid väckt protester. Här är några tips på förbjudna böcker om och av kvinnor.

Kvinnor, både historiskt och idag, har på många sätt förvägrats samma rättigheter och privilegier som män runt om i världen. Samma situation gäller för kvinnliga författare.

Situationen för kvinnliga författare

Kvinnliga författare var länge tvungna att skriva under manligt pseudonym för att överhuvudtaget bli publicerade. Historien är fylld av exempel på kvinnor som fängslats, tvingats till exil och blivit utsatta för våld när de protesterat mot förtryck.

Böcker av kvinnliga författare har censurerats, förbjudits och bränts på bål. Till exempel när de ifrågasatt regimen eller konservativa samhällsvärderingar.

The country girls (1960) av Edna O’brien

Boken The country girls handlar om Cait och Bridget, två unga irländska tjejer som har vuxit upp tillsammans och blir utkastade från sin kristna skola. De lämnar sin trygga by med sikte på storstaden i jakt på kärlek och frihet.

Denna resa sätter deras relation på prov. Cait letar efter den sanna kärleken medan Bridget vill uppleva livet som singeltjej i storstan.

Vit text på ett svartvitt äldre fotografi som föreställer två kvinnor som går på gatan i en stad.

Omslag till The country girls av Edna O'Brien.

Därför förbjöds The country girls

Denna till synes okontroversiella berättelse om att växa upp och finna sig själv väckte ramaskri på Irland. Boken gick emot de konservativa normerna och skildrade kvinnlig sexualitet – det gillades inte av katolska kyrkan.

Boken var länge förbjuden på Irland och präster anordnade bokbål där boken brändes i protest.

Flickorna från Riyadh (2005) av Rajaa Alsanea

Boken handlar om Sadeem, Qamrah, Lamees och Mashael som studerar på universitetet i Riyadh. Trots sina olikheter har de starka vänskapsband.

Det är en berättelse om unga moderna kvinnor som drömmer om framtiden och kärlek i ett land som präglas av stränga könsnormer och segregering mellan kvinnor och män.

Bokomslag i blått och siluett av en stad i en stil som kopplas till mellanöstern med palmer och ett torn. Boktiteln och författaren står i rosa text.

Omslag till Flickorna från Riyadh av Rajaa Alsanea.

Därför förbjöds Flickorna från Riyadh

Bokens skildring av unga kvinnor som drömmer om kärlek, flirtar med män och går emot de stränga normerna blev för mycket för Saudiarabiens censororgan som omedelbart förbjöd boken.

Trots förbudet blev den en försäljningssuccé på svarta marknaden och boken gav en ovanlig insyn i saudiska kvinnors liv, en värld som ofta är sluten och privat.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv