$left
$middle

Azhar Al-Rubaie 2023-2025

Svartvit bild av Keywan Karimi

Azhar Al-Rubaie är frilansjournalist från Irak och Malmö stads nionde fristadsgäst. Han har bland annat rapporterat om de våldsamma protesterna mot korruption och bristande yttrandefrihet i Basra i Irak under sommaren 2018.

Azhar tog examen från fakulteten för veterinärmedicin vid University of Basra i Irak 2016 och har arbetat inom media sedan 2014. Som student antogs Al-Rubaie 2016 till det irakiska utbytesprogrammet för unga ledare (IYLEP) 13 i USA.

När protesterna i Basra, Irak, bröt ut 2018 blev Azhar en av få journalister som befann sig i händelsernas centrum. Azhars direktrapportering om situationen i Basra blev snart publicerad i både internationell och västerländsk media vilket, i kombination med hans deltagande i IYLEP-programmet, ledde till att Azhar blev utsatt för hot och hat. Till slut gick det så pass långt att han blev tvungen att lämna Irak.

Azhar fortsatte dock att arbeta som frilansjournalist och publicerade artiklar i främst engelska internationella medier som VICE, Al Jazeera, The National, Al-Araby Al-Jadeed, The New Arab, Middle East Eye, Rebelion och Gay Star News. Hans journalistik fokuserar på en mängd olika frågor, såsom politik, samhälle, mänskliga rättigheter och attacker mot pressfriheten i södra Irak.

Som fristadsgäst i Malmö planerar Azhar att fortsätta sitt arbete med att rapportera om Irak och arabländerna. Han vill dokumentera sitt folks liv – deras lidanden och hälsotillstånd, samt rapportera mer om de hot från samhället, regeringen och milisen som HBTQI-personer i hans land står inför.

Kontakta oss

sv