$left
$middle

Hêlan Çiya 2023–2025

Porträttfoto på Hêlan Çiya. Çiya står på en gata, i bakgrunden syns lite trafik.

Hêlan Çiya, Malmö stads fristadsgäst 2023–2025.

Hêlan Çiya är en Irakisk-kurdisk journalist, författar och kvinnorättskämpe. Mest betydande är hennes journalistiska arbete om kvinnors rättigheter. Hon har i sina texter särskilt fokus på kvinnors situation i den irakisk-kurdiska regionen.

Om Hêlan Çiya

Hêlan Çiya är författare, oberoende journalist och en förespråkare för kvinnors rättigheter. Hon har skrivit boken Amargi, om kvinnors historia i regionen, men mest betydande är hennes journalistiska arbete om kvinnors rättigheter. Hon har i sina texter särskilt fokus på kvinnors situation i den irakisk-kurdiska regionen.

I början av sin karriär publicerades hon i tidningar som gavs ut av staten men när staten insåg vilka värderingar Çiya har förbjöds hon att skriva i de statligt ägda medierna. Hon började då skriva som oberoende journalist, och är en av få i området. Utöver det är hon också aktiv i den ekofeministiska rörelsen. Hennes texter behandlar många områden, alltifrån teman som natur, djur, till olika kulturer och strävan efter frihet.

Çiya har också rapporterat om den politiska situationen i irakiska Kurdistan vilket har lett till stora debatter i regionen. På grund av sin profession som kvinnlig journalist har Çiya tvingats möta trakasserier och hot från olika grupper i samhället

Çiyas tid som fristadsgäst i Malmö

Under sin tid i Malmö vill Çiya skriva en bok om kvinnors roll i samhället. Hon planerar också att fortsätta att arbeta som journalist, med särskilt fokus på kvinnors rättigheter. Çiya vill fortsätta skriva om kvinnors situation i Kurdistan och hoppas att hon kan göra skillnad från Malmö.

Kontakta oss

Jude Chukwuma Dibia

Titel:
Projektledare
sv